Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1400116

“Çocuğun sağlıklı büyümesi, iyi beslenmesi ve tüm alanlardaki gelişimine yardımcı olacak ortamı yaratmak için anne babayı öğretmen olarak görmek ve eğitim vermek.”

Yukarıda yer verilen “eve dayalı uygulamaları”nın amacına ilişkin ifadede aşağıdaki maddelerin hangisindeki değişikliğin yapılması ile kuruma dayalı uygulamaların amacı şeklinde değiştirilebilir?


“tüm alanlardaki gelişimine yardımcı ortamı yaratmak” ifadesi yerine “tüm alanları tek tek ele alarak destekleyici ortam yaratmak” ifadesinin kullanılması.

“Çocuğun sağlıklı büyümesi” ifadesi yerine “Çocuğun yetersizlik veya yetersizliklerden en az şekilde etkilenmesi, gelişiminin desteklenmesi” ifadesinin kullanılması

“anne bababayı öğretmen olarak görmek” ifadesi yerine “anneleri ve babaları seminer, konferans veya çalışma toplantıları ile bilgilendirmek” ifadesinin kullanılması.

“iyi beslenmesi” ifadesi yerine “sağlıklı beslenmesi, diyet yapması, dengeli beslenmesi ve yeme miktarının dengelenmesi” ifadesinin kullanılması.

“yardımcı olacak ortamı yaratmak” ifadesi yerine “gelişim destekleyici ve önleyici ortamı oluşturmak ifadesinin kullanılması.


Yanıt Açıklaması:

Eve dayalı uygulamaların temelini aile oluşturmaktadır. Çocuğun gelişim ve eğitiminde aile temel alınarak yürütülen programlardır. Bu uygulamada, anne baba, çocuğun yürümesi, konuşması, özbakım becerilerini kazanması gibi gelişimsel becerileri öğrenmesinde ve çevresiyle ilgili bilgileri kazanmasında yardımcı olan ilk öğretmenler olarak kabul edilmektedir. Genel olarak bakıldığında, eve dayalı uygulamaların amacı, çocuğun sağlıklı büyümesi, iyi beslenmesi ve tüm alanlardaki gelişimine yardımcı olacak ev ortamını yaratmak için anne babaya ve çocuğa bakan diğer bireylere eğitim vermektir. Bu açıklamadan görülebileceği gibi “anne babayı öğretmen olarak görmek” ifadesi yerine “anneleri ve babaları seminer, konferans veya çalışma toplantıları ile bilgilendirmek” ifadesinin kullanılması ile uygulamaların kuruma dayalı gerçekleştirilebileceği görülebilir. O halde sorunun doğru yanıtı C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum