Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1208854

Üniversiteyi yeni kazanmış ve kaydını yaparak derslere başlamış olan Veli, 19 yaşında ve ileri düzeyde işitme kaybına sahiptir. Üniversitede akranları ile etkileşim kurmaya çalışan Veli bu süreçte işaret dili bilen hiçbir işiten akranı ile karşılaşmamıştır. Gün boyunca üniversite sınıflarında yalnız oturmakta, derslerde anlatılanlarla ilgili hiçbir şeyi anlamaktadır.

Yukarıda yer alan örnek durumda işitme yetersizliği olan gencin yaşadığı sorunun temel nedeni aşağıdaki maddelerin hangisinde doğru olarak açıklanmıştır?


İşitme kaybı olan birey üniversite düzeyinde ön koşul akademik bilgiye sahip olamamıştır

İşitme kaybı olan birey istediği alanda üniversitede bir bölüm kazanamamıştır

İşitme kaybı olan bireyin ailesi eğitim sürecinde kendisini desteklememiştir

İşitme kaybı olan birey küçük yaşlardan itibaren işaret diline dayalı bir eğitim almıştır

İşitme kaybı olan bireyin işitme cihazını erken yaşlarda kullanması sağlanmıştır


Yanıt Açıklaması:

İlk ve orta öğrenimini tamamlayan işitme yetersizliği olan bireyler sadece işaret yoluyla eğitim almışlarsa üniversiteye geçişleri hem konuşma hem de işaret eğitimi alan akranlarına oranla daha zor olmaktadır. İşitme yetersizliğinden hafif ya da orta düzeyde etkilenmiş bireyler, tanısı çok erken yaşta konulmuş ve yoğun eğitim almış bireyler ve en önemlisi de uygun işitme cihazı ile cihazlandırılmış ya da Koklear İmplant yapılarak sesleri almaları sağlanmış bireylerin yükseköğrenime devam etmeleri diğer işitme yetersizliği olan bireylere oranla daha mümkün görünmektedir. Bu açıklamalar doğrultusunda örnek olayda yer alan öğrencinin sadece işaret diline dayalı eğitim aldığı anlaşılabilir. Bu bağlamda sorunun doğru yanıtının D seçeneği olduğu görülebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum