Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1048892

I-Üçüncü kişilerin, özel güvenlik görevlilerinin davranışlarından zarar gör­mesi hâlinde, zararlar özel güvenlik mali sorumluluk sigor­tası yapılan sigorta şirketi tarafından karşılanır.

II-Kişilerin can ve mal güvenliğinde asıl olarak devlet (İçişleri Bakanlığı) sorumludur.

III- Devlet hem genel olarak güvenliği sağlama yükümlü­lüğü, hem de özel güvenlik birimlerini denetleme yükümlülüğü çerçevesinde sorumludur.

Kurum ya da kuru­luş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması halinde özel güvenlik hizmeti dolayısıyla üçüncü kişilerin zararlarının tazmini ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?


Yalnız I

I ve II

I ve III

I, II ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Üçüncü kişilerin, zararlarının tazmin edilmesi gerekmektedir. Ancak burada ikili bir ayrım yapılmalıdır. Birincisi, güvenlik hiz­metinin özel güvenlik şirketi tarafından sağlanması hâlidir. İkincisi ise kurum ya da kuru­luş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması hâlidir. Kişilerin can ve mal güvenliğinde asıl olarak devlet (İçişleri Bakanlığı) sorumludur. Devlet hem genel olarak güvenliği sağlama yükümlü­lüğü, hem de özel güvenlik birimlerini denetleme yükümlülüğü çerçevesinde sorumludur. Üçüncü kişilerin, özel güvenlik görevlilerinin davranışlarından zarar gör­mesi hâlinde, zararlar özel güvenlik mali sorumluluk sigor­tası yapılan sigorta şirketi tarafından karşılanır. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum