Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1059992

Çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam etme suçunun nitelikli hali aşağıdakilerden hangisidir?


Özel güvenlik görevlisinin silahlı olarak çalıştırılması

Valilik tarafından çalışma izninin verilmesi

Birden fazla kişinin farklı zamanlarda özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilmesi

Suçun tüzel kişi tarafından işlenmesi

Hiç güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmadan özel güvenlik görevlisi istihdam edilmesi


Yanıt Açıklaması:

Kanunun 680 sayılı KHK’nın 70. maddesi ile değişik 11. maddesinde “Çalışma İzni” düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme uyarınca özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecek kişiler hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmaları şartıyla çalışma izni verilir.
Suçun oluştuğunu söyleyebilmek için; suçun konusunu teşkil eden istihdam edilen güvenlik görevlisi hakkında valilik tarafından bir güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması ve yapılan bu soruşturma ve araştırma sonucunda çalışma izni verilmemiş olması gerekmektedir. Aksi hâlde, hakkında hiç güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmamış ve dolayısıyla henüz hakkında özel güvenlik görevlisi olarak çalışıp çalışamayacağı yolunda bir tespitte bulunulmamış kişinin, özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilmesi bu suçu oluşturmaz. Ayrıca bu suçun oluşumu bakımından çalışma izni verilmeyen bir kişinin istihdam edilmesi yeterlidir. Somut olayda Kanunun 11. maddesi çerçevesinde çalışma izni verilmemiş olan birden fazla kişinin aynı anda özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilmesi hâlinde de tek suç oluşur. Ancak farklı zamanlarda çalışma izni verilmemiş kişilerin özel güvenlik görevlisi olarak istihdamının söz konusu olduğu hâllerde, birden fazla suçun oluştuğunu kabul etmek ve bu durumda diğer şartların da oluşması hâlinde zincirleme suç hükümlerinin (TCK m. 43/1) uygulanacağını kabul etmek gerekmektedir. Valilik tarafından çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden kişi; kurum, kuruluş veya şirket yetkilileri bu suçun failidirler. Bu suçun mağduru ise toplumu oluşturan herkestir.
Fıkrada düzenlenen suç kasten işlenebilir. Suçun oluşumu bakımından, özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen kişiye Kanunun 11. maddesi çerçevesinde çalışma izninin verilmediğinin bilinmesi gerekir. Ancak suçun olası kastla da işlenmesi mümkündür.
Kanunda bu suç için üç aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Hükmedilecek kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesi mümkündür. Bu suçun işlenmesi nedeniye kurulan hükmün, diğer şartların varlığı hâlinde CMK’nin 231. maddesinin beşinci fıkrası çerçevesinde açıklanmasının geri bırakılması mümkündür. Yargılama sonucunda hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verilmemişse, tayin edilen hapis cezasının infazının ertelenmesine de karar verilebilecektir (TCK m. 51).
Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilecektir. TCK’nın 61. maddesine göre tüzel kişiler hakkında hükmedilebilecek olan güvenlik tedbirleri faaliyet izninin iptali ve müsaderedir. Buna göre, valilik tarafından çalışma izni verilmeyen kişileri, özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden tüzel kişilerin faaliyet izni iptal edilebilecek, bu tüzel kişiler hakkında müsadere hükümleri uygulanabilecektir.

Kanunun 19. maddesinin birinci fıkrasının “c” bendine göre, çalışma izni alınmaksızın istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinin, silahlı olarak çalıştırılması cezanın artırılmasını gerektiren nitelikli hali oluşturmaktadır. Bu durumda suç dolayısıyla verilecek cezaya bir kat artırılarak hükmolunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum