Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1377933

Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunu madde 61'e göre yapılan ücret tanımının unsurlarından biri değildir? 


Ücretli ya da hizmet erbabı işverene tabi olarak çalışmaktadır. 

Ücretli belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışmaktadır. 

Yapılacak ödemeler hizmet karşılığı olmalıdır.

Ücret ödemeleri hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler şeklinde olabilir.

Ücret ödemeleri hizmet ilişkisi sona erdikten sonra da devam eder. 


Yanıt Açıklaması:

GVK’da yer alan ücret tanımından hareketle ücretin unsurları aşağıdaki gibi açıklanabilir.
• Ücretli ya da hizmet erbabı işverene tabi olarak çalışmaktadır. GVK’nin 62. maddesinde iş verenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır. Ayrıca GVK’nin 61. maddesinde sayılan ödemeleri yapanlar GVK’de yazılı ödevleri
yerine getirmek bakımından işveren hükmündedir.
• Ücretli belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışmaktadır. İş yerine bağlılıktan kasıt, fiziksel anlamda bir bağlılık (mutlak süratte işyerinde çalışmak) değil, işverenin emir ve talimatları doğrultusunda çalışmak ve sonuçların işverene bildirilmesidir.
• Yapılacak ödemeler hizmet karşılığı olmalıdır. Söz konusu hizmet, fikrî ya da bedeni bir hizmet olabilir. Ücretten söz edebilmek için bir hizmet akdi ile bağlı olmak gerekmektedir.
• Ücret ödemeleri hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler şeklinde olabilir. Ücretli ya da hizmet erbabı ekonomik ya da mali bir riske maruz bulunmamaktadır ve
işletme zarar etse bile ücret ödenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum