Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1390190

Vergileme tekniği ve ilkeleri açısından ele alındığında aşağıdakilerden hangisi gelir ve kurumlar vergisinin ortak özellikleri arasındadır?


Gelir vergisi de Kurumlar vergisi de gerçek kişilerden alınır.

Gelir vergisi de Kurumlar vergisi de mükelleflerin ödeme güçlerini dikkate alır.

Gelir vergisi de Kurumlar vergisi de artan oranlı tarife yapısına uygundur.

Gelir vergisi de Kurumlar vergisi de dolaysız bir vergidir.

Gelir vergisinde de Kurumlar vergisinde de vergilendirme esas olarak birinci sınıf tüccarların tabi olduğu esaslara (bilanço esası) göre yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Vergileme tekniği ve ilkeleri açı- sından bu özellikler şunlardır (Tosuner ve Arıkan, 2019:256).

  • Gelir vergisi dolaysız bir vergidir ve gelir üzerinden alınır. Kurumlar vergisi de dolaysız bir vergi olup kurum kazançları üzerinden alınır.
  • Kurumların genel olarak, onu oluşturan ortaklarının gerçek kişiliği dışında ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaktadır.
  • Gelir vergisi gerçek kişilerden alınırken, kurumlar vergisi sermaye şirketleri ile kanunda sayılan diğer kurumlardan alınır.
  • Gelir vergisi subjektif karakterli bir vergidir. Yani mükelleflerin ödeme güçlerini dikkate alır. Kişisel ve ailevi durumlar indirimler açısından önem arz eder. Kurumlar vergisi objektif karakterli bir vergi olup ödeme gücünü dikkate almaz.
  • Gelir vergisi artan oranlı tarife yapısına uygun olarak alınır. Matrah arttıkça %15, %20, %27 ve %35 şeklinde kademeli olarak artan oran yapısına sahiptir. Kurumlar vergisi ise düz oranlı bir vergi olup matrah ne kadar olursa tek oran uygulamasına yani düz oranlı bir yapıya sahiptir. Kurumlar vergisinin kanuni oranı %20’dir. Ancak bu oran 2018, 2019 ve 2020 yılları için % 22 olarak uygulanacaktır. (KVK. Geçici md. 10).
  • Gelir vergisinde vergilendirme birinci ve ikinci sınıf tüccar sınıflandırmasına göre yapılırken, kurumlar vergisinde vergilendirme esas olarak birinci sınıf tüccarların tabi olduğu esaslara (bilanço esası) göre yapılır. Ancak sermaye şirketleri dışındaki bazı kurumlarda vergilendirme Hazine ve Maliye Bakanlığından izin almak kaydıyla ikinci sınıf tüccarların tabi olduğu esaslara (işletme hesabı esasına) göre yapılabilir.
     Doğru cevap D'dir.
     
Yorumlar
  • 0 Yorum