Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1369463

  1. Limitet, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile kooperatif şirketleri dışında kalan diğer kurumlar vergisi mükellefleri, kazançlarını mutlak surette bilanço esasına göre saptamak zorundadırlar.
  2. Bilanço esasında ticari kazanç, hesap dönemi başındaki (genel olarak 1 Ocak’taki) öz sermaye ile hesap dönemi sonundaki (genel olarak 31 Aralık’taki) öz sermaye ile kıyaslanmak suretiyle tespit edilir.
  3. O¨z sermayenin unsurları olan yedekler ile karlar bilançoda ayrı gösterilirler ve öz sermayenin bir parçası olarak kabul edilmezler.

Ticari kazancın bilanço yöntemine göre tespit edilmesi ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:
  • Limitet, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile kooperatif şirketleri kazançlarını mutlak surette bilanço esasına göre saptamak zorundadırlar. Bunların dışında kalan diğer kurumlar vergisi mükellefleri ise ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının izin vermesi üzerine işletme hesabı esasına göre kazanç tespit edebilirler.
  • O¨z sermayenin unsurları olan yedekler ile karlar bilançoda ayrı gösterilmiş olsalar dahi bunlar öz sermayenin bir parçasıdır. Yani bunlar, aktif toplamından yapılacak indirimde dikkate alınamazlar.
Yorumlar
  • 0 Yorum