Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1401215

Aşağıdakilerden hangisi GVK’nin 84. maddesine göre gelir vergisi beyanlarının yapılacağı beyanname çeşitlerinden biridir?


Muhtasar Beyannamesi

Damga Vergisi Beyannamesi

Kdv1 Beyannamesi

Kdv 2 Beyannamesi

Emlak vergisi Beyannamesi


Yanıt Açıklaması:

GVK’nin 84. maddesinde de gelir vergisi beyanlarının yıllık beyanname, muhtasar beyanname ve münferit beyanname ile yapılacağı belirtilmiştir.
Sözü edilen beyanname çeşitlerinden yıllık beyanname, çeşitli kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu suretle hesaplanan gelirin vergi
dairesine bildirilmesine mahsustur. Gelirin takvim yılının belli bir dönemine karşılık gelmesi, beyannamenin yıllık olma niteliğini değiştirmemektedir.
Beyanname çeşitlerinden muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur.
Münferit beyanname ise dar mükellefiyete tabi olanların yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olmadıkları kazanç ve iratlardan, vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanların bildirilmesine mahsustur.

Yorumlar
  • 0 Yorum