Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1369473

  1. Vergi kanunları, ticari kazancın pozitif ayağını oluşturan öz sermaye artırıcı unsurlara (gelirlere) yönelik olarak herhangi bir özel belirleme yapmamış ve herhangi bir sınırlama getirmemiştir.
  2. Vergi kanunları, öz sermayeyi yani kurum kazancını azaltıcı nitelikteki her unsurun matrahtan indirimine izin vermektedir.
  3. Vergi kanunlarında vergilendirilmeyecek gelirlere (istisna ve muafiyetlere), elde edildiği varsayılan ka^r paylarına (örtülü sermaye, örtülü kazanç ve kontrol edilen yabancı kurum kazancı gibi vergi güvenlik önlemlerine), geçmiş yıl zararlarının mahsubuna, diğer indirimlerin düşülmesine ve vergisel değerleme (fiyatlandırma) kurallarına ilişkin olarak yer alan hükümler, tekdüzen muhasebe sisteminde karşılığı olmayan uygulamalardır.

Ticari kazanç gibi hesaplanan safi kurum kazancının tespitinde uyulacak esaslar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-III

II-III


Yanıt Açıklaması:

Vergi kanunlarının, ticari kazancın negatif yönünü oluşturan öz sermaye azaltıcı unsurlar (giderler) noktasında, son derece sınırlayıcı bir anlayışa sahip olduğu söylenebilir. C¸ünkü vergi kanunları, öz sermayeyi yani kurum kazancını azaltıcı nitelikteki her unsurun matrahtan indirimine izin vermemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum