Özel Vergi Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #986735

ÖTV'de vergi sorumluluğu ile ilgil hangi ifade yanlıştır?


fiilî veya kaydî envanter sırasında kanuna ekli listelerdeki malların belgesiz olarak bulundurulduğunun tespiti hâlinde, belgesiz mal bulunduran mükelleflere, bu malların alış belgelerinin ibrazı için tespit tarihinden itibaren 10 günlük bir süre verilir.

ÖTV’ nde vergi sorumluluğu iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanuni ve iş merkezinin bulunmaması halidir. İkincisi ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ nın gerekli göreceği hâlleridir. Ancak her iki hâlde de vergi alacağının emniyet altına alınması amacının güdüldüğü görülmektedir.

belgesiz mal bulunduran mükelleflere bu malları satanlara, bu satışları ile ilgili vergi inceleme raporuna dayanılarak özel tüketim vergisi tarhiyatı yapıldığı takdirde, ayrıca alıcıdan özel tüketim vergisi ve buna ilişkin ceza aranmayacaktır

ÖTV de genel sorumluluğun yanı sıra müteselsil (zincirleme) sorumluluğa ilişkin de düzenlemeler bulunmamaktadır.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ na eklenen bir hüküm ile ihraç edilmek için üretilenler hariç olmak üzere; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kullanılma zorunluluğu getirilen özel etiketi veya işareti olmayan veya 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’ nun 18 inci maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen ulusal markeri bulunmayan ya da standartlara uygun olmayan petrol ürünlerini bulundurduğu tespit edilen iş yeri sahibi adına, tespit tarihindeki malların emsal bedeli veya miktarı üzerinden resen özel tüketim vergisi tarh edilecektir


Yanıt Açıklaması:

Gerçek veya tüzel kişiler tarafından ithal edilen ham petrolün Türkiye’ deki rafinerilere fason olarak rafine ettirilmesi sonucu elde edilen petrol ürünlerinin tesliminde doğacak ÖTV’ nin ödenmesinden, ilgili rafineri şirketi ham petrol ithalatını yapanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum