Özel Vergi Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #472318

ÖTV’de vergiyi doğuran olay ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?


(I) sayılı listede yer alan petrol ürünleri ve doğalgazda ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu ürünlerin ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olanlar” bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay malların imalatçıları tarafından teslimi, ithal edilmesi veya özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(III) sayılı listede yer alan mallar bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu araçların ilk iktisabıdır.

(IV) sayılı listede yer alan mallar bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu ürünlerin rafineriler, imalatçılar veya ithalatçıları tarafından yurt içinde tesliminde meydana gelmektedir.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olmayanlar bakımından” ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu araçların ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak ÖTV’ de vergiyi doğuran olay;

(I) sayılı listede yer alan petrol ürünleri ve doğalgazda, bu ürünlerin rafineriler, imalatçılar veya ithalatçıları tarafından yurt içinde tesliminde meydana gelmektedir.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olanlar” bakımından, esas olarak bu araçların ilk iktisabıdır.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olmayanlar bakımından” ise bu araçların ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(III) sayılı listede yer alan mallar bakımından bu malların ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(IV) sayılı listede yer alan mallar bakımından ve malların imalatçıları tarafından teslimi, ithal edilmesi veya özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum