Özel Vergi Hukuku 2 Ara 7. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Özel tüketim vergisi hangi yılda yürürlüğe girmiştir?


1995

1997

1999

2002

2004


2.Soru

I. Hesap dönemi içinde sadece bir kez yapılması II. Devamlılık kasıt ve niyeti ile yapılması III. Ticari bir organizasyon bünyesinde gerçekleştirilmesi   Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ticari faaliyetin devamlı olarak kabul edilmesinin temel göstergelerdendir?


Yalnız I

Yalnız III

I ve II

I ve III

II ve III


3.Soru

Katma değer vergisinde bir mal ve hizmetin tabi olacağı oranı belirlerlerken dikkate alınması gereken liste sayısı kaç tanedir?


Bir

İki

Üç

Dört

Beş


4.Soru

ÖTV istisnasından yararlanan engellilerin, iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi mallardan ÖTV alınmaması için en az kaç yıl elde bulundurmaları şartı aranmaktadır?


1 yıl

2 yıl

3 yıl

4 yıl 

5 yıl


5.Soru

Bir belediyenin belirli bir bedel karşılığında yüzme salonu işletmesi nedeniyle verdiği hizmetlerin katma değer vergisinden istisna tutulması aşağıdaki istisnaların hangisi kapsamına girmektedir?


İktisadi amaçlı istisnalar

Kültür ve eğitim amaçlı istisnalar 

Sosyal amaçlı istisnalar

Askeri maçlı istisnalar

Diplomatik amaçlı istisnalar


6.Soru

Aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan hangisinin "ilim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacını taşıyan teslim ve hizmetleri" Katma değer vergisinden istisna değildir?


İl özel idareleri

Üniversiteler

Belediyeler

Dernekler

Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar


7.Soru

Beyanname vermek mecburiyetinde olan mükellefler ile vergi kesmekle sorumlu tutulanlar, bir vergilendirme dönemine ait vergilerini beyanname verecekleri ayın kaçıncı günü ödeme yapmalıdır


22

23

24

25

26


8.Soru

Özel tüketim vergisinde II sayılı listede bulunan motorlu araçlarda kayıt ve tescile tabi olanlar bakımında esas olarak vergiyi doğuran olay aşağıdakilerden hangisidir?


İthalatına karar verilmesi

Müzayede mahallerinde satış çıkartılması

Taşıt bedelinin ödenmesi

İlk iktisabı

Peşinat ödenmesi


9.Soru

I.Türkiye’ de bulunan firmaların yurt dışındaki şube vb. iş yerleri varsa bunlar da yurt dışı alıcı olarak değerlendirilecektir.

II.Yabancı bayraklı gemiler ile yabancı hava yolu şirketlerine ait araçlara Türkiye’ deki limanlarda yapılan akaryakıt ve yağ teslimleri de ihracat istinasından yararlanacaktır.

III.Türk firmalarına ait olup uluslararası sefer yapan gemi ve uçaklarına yapılan akaryakıt teslimleri de ihracat istisnasından yararlanabilecektir.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ihracat istisnasının uygulanmasında özellik arz eden hususlar arasında yer alır?


Yalnız II

Yalnız III

I ve II

II ve III

I, II ve III


10.Soru

Bedelin bulunmadığı, bilinmediği, paradan başka şeylerin olduğu ya da emsal bedel veya ücretten açık bir şekilde düşük olduğu hâllerde teslim ve hizmetlerde matrahın hesaplanmasına aşağıdakilerden hangisi kullanılacaktır?


Vergi Usul Kanunu'nca belirlenen Emsal bedel veya ücret

Benzer bir hizmetin bedel veya ücreti

Hazine ve Maliye bakanlığınca belirlenecek bedel

Hukuki muamele esnasında vuku bulan reel bedel veya ücret

Piyasadaki rayic bedel veya ücret


11.Soru

Aşağıdaki ürünlerden hangisi özel tüketim vergisinin konusuna girmemektedir?


Motosiklet

Parfüm

Meyveli gazoz

Bisküvi

Sigara


12.Soru

Aşağıda sayılan kişilerden hangisine Türkiye'de yapılan her türlü teslim ve hizmet katma değer vergisinden istisna edilmiştir?


Yabancı sporcular

Mülteciler

Vatansızlar

Doğrudan yabancı yatırım sahipleri

Yabancı diplomatik temsilciler


13.Soru

Katma değer vergisinin dikey bütünleşmeyi önleyen bir vergi olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


Düşük oranlı bir vergi olması

Mükellef sayısının fazla olması

Belgeye dayanan bir sistematiğinin olması

Her aşamada yaratılan katma değer üzerinden alınması

Çoklu oran yapısna sahip olması


14.Soru

Ödenecek vergi tutarının mükellefin kişisel özellikleri dikkate alınmadan belirleniyor olması emlak vergisinin aşağıdaki özelliklerinden hangisini göstermektedir?


Dolaylı bir vergi olması

Dolaysız bir vergi olması

Objektif bir vergi olması

Sürekli bir vergi olması

Özel servet vergisi olması


15.Soru

ÖTV’de vergiyi doğuran olay ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?


(I) sayılı listede yer alan petrol ürünleri ve doğalgazda ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu ürünlerin ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olanlar” bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay malların imalatçıları tarafından teslimi, ithal edilmesi veya özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.

(III) sayılı listede yer alan mallar bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu araçların ilk iktisabıdır.

(IV) sayılı listede yer alan mallar bakımından ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu ürünlerin rafineriler, imalatçılar veya ithalatçıları tarafından yurt içinde tesliminde meydana gelmektedir.

(II) sayılı listede yer alan motorlu taşıtlardan “Kayıt ve tescile tabi olmayanlar bakımından” ÖTV’de vergiyi doğuran olay bu araçların ithali, imalatçıları tarafından teslimi ve özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışıdır.


16.Soru

Gümrük vergisi ile ilgili hangi ifade yanlıştır?


Gümrük vergisi aynı zamanda hükûmetlerin dış ticaret ve ekonomi politikası aracı olarak kullandıkları bir vergi türüdür.

Gümrük vergisinin mükellefi, gümrüğe beyanda bulunan kişidir.

taşınmaz mallar ya da hizmetler gümrük vergisinin konusuna girer.

Genel olarak gümrük vergilerinin konusu, uluslararası ticaret işlemlerine konu olan ve ülke sınırlarını aşan taşınabilir eşyadır.

Bütçe kanunlarında gümrük vergileri, Uluslararası Ticaret ve Muamelelerden Alınan Vergiler başlığı altında yer almaktadır


17.Soru

Aşağıdakilerden hangisi ÖTV’nin genel özelliklerindendir?


Aşamalı olarak uygulanması

Verginin kapsamına giren malların sınırsız sayıda olması

Uygulanmasının zor olması

Şeffaf bir yapıya sahip olması

Hasılatının düşük olması


18.Soru

Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyet çerçevesinde yapılan mal teslimleri ve hizmet ifalarının katma değer vergisine tabi tutulabilmesi için faaliyetin gerçkleşme koşulu aşağıdakilerden hangisidir?


Sınırlarda gerçekleşme

Türkiye'de gerçekleşme

Malın üretim yerinde gerçekleşme

Yurtdışında gerçekleşme

Gümrüklerde gerçekleşme


19.Soru

mülkiyet devri yapılmaksızın, malın alıcı adayı durumunda olan kimseye verilmesi ya da gönderilmesi ne anlama gelmektedir?


Konsinye satış 

Malın Alıcıya veya Adına Hareket Edenlere Gönderilmesi

Mal ve Hizmet ithalatı 

Uluslararası ve Transit Taşımacılık Hâlleri

Tarımsal Ürünlerin Depodan Çekilmesi Hâli


20.Soru

"Katma değer vergisinin oranı vergiye tabi her bir işlem için %10 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1’ e kadar indirmeye, ve belli konularda farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir."                                                                                                            Bu kapsamda temel gıda maddeleri  için tespit edilen yeni vergi oranı nedir?


%1

%5

%8

%10

%18