Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1326059

Finansal sistemdeki fon akışıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Finansal fonlar (para) el değiştirirken karşılığında finansal varlıklar (tahvil, bono, hisse senedi vb.) değişilmektedir.
Finansal sistem, finansal fonların fon fazlası olanlardan fon açığı olanlara akışını sağlar.
Fon fazlası olanlar, yani borç verenler tahvil, bono, hisse senedi gibi finansal varlıkların alıcıları, fon açığı olanlar, yani borç alanlar ise finansal varlıkların satıcılarıdır.
Tasarruf sahipleri ellerindeki fonlarını finansal kurumlara aktarıtken, finansal kurumlarda mevcut finansal varlıklarını tasarruf sahiplerine aktarırlar.
Finansal piyasalardan finansal kurumlara bir fon akışı mevcutken, finansal kurumlardan da finansal piyasalara finansal varlık akışı gerçekleşmektedir.

Yanıt Açıklaması: Finansal sistem, finansal fonların fon fazlası olanlardan fon açığı olanlara akışını sağlar. Finansal fonların el değiştirmesi sırasında birileri borç verirken birileri de borç almaktadır. Doğal olarak bu borç verme işlemi karşılıksız olmaz, borç veren bunun karşılığında borç alan tarafından borcun hangi koşullarda ve ne zaman ödeneceğini belirten bir borç senedi alır. Yani finansal fonlar (para) el değiştirirken karşılığında finansal varlıklar (tahvil, bono, hisse senedi vb.) değişilmektedir. Fon fazlası olanlar, yani borç verenler tahvil, bono, hisse senedi gibi finansal varlıkların alıcıları, fon açığı olanlar, yani borç alanlar ise finansal varlıkların satıcılarıdır. Ancak bu kapsamda bakıldığında sorunun E şıkkındaki gibi değil tam tersine finansal piyasalardan finansal kurumlara finansal varlık akışı gerçekleşirken, finansal kurumlardan da finansal piyasalara fon akışı gerçekleşmektedir. Doğru cevap E şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum