Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1136672

İş başındaki yöneticilerin, sahiplerin çıkarı yerine kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi sonucunda ortaya çıkan ahlaki tehlike problemidir.

Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Ters seçim

Sürü davranışı

Limon piyasası

Asil-vekil problemi

Bedavacılık


Yanıt Açıklaması:

Ahlaki tehlikenin özellikle ortaklık (hisse senedi) piyasalarında ortaya çıkan özel durumuna Asil-Vekil Problemi adı veriliyor.

Hisse senedi alarak bir şirketin kârı ve sahip olduğu varlıklar üzerinde pay sahibi olunur. Ancak genellikle şirketin hisselerinin sahipleri ile şirketin yöneticileri aynı kişiler değillerdir. Bu durumda şirketin asıl sahipleri yani hisse senetlerini ellerinde tutanlar “asil”, onların sahip olduğu şirketi yönetenler ise “vekil”dir. İdeal durumda vekilin asilin çıkarları doğrultusunda hareket ederek şirketin kârını ve varlıklarının değerini arttırması beklenir. Bunun yerine yönetici yani vekil, asilin çıkarları yerine kendi çıkarı doğrultusunda hareket edebilir. Örneğin bir şirketin yöneticisi kendi maaşını arttırıp, şirket adına lüks araçlar alıp kendi seyahat harcamalarını şirketin adına göstererek şirketin kârını düşürebilir ve hatta şirketin batmasına yol açabilir. Bu durum yani vekilin asilin çıkarı doğrultusunda hareket etmek yerine kendi çıkarını gözetmesi durumu eksik bilgi ortamında ortaya çıkan bir ahlaki tehlike örneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum