Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1136698

  1. Girişin kısıtlanması
  2. Şeffaflık
  3. Banka bilançolarının denetlenmesi
  4. Mevduat sigortası

Yukarıdakilerden hangileri ekonomiyi risklerden korumak amacıyla kamu kesimi finansal kurumlar üzerinde uygulanan düzenlemelerdendir?


I ve II

II ve IV

I, II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ekonomiyi risklerden korumak amacıyla kamu kesimi finansal kurumlar üzerinde çeşitli düzenlemeler uygulamaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Girişin kısıtlanması: Hem bankacılık sektöründe hem de finansal sektörün diğer alanlarında faaliyet gösterecek olan kurumların lisanslanması yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
  • Şeffaflık: Finansal şirketlerin mali durumlarını
    gösteren tabloları düzenli olarak ilgili kamu kuruluşlarına iletmeleri gerekmektedir. Hesaplarını belirli muhasebe ilkeleri çerçevesinde tutmaları yanında düzenli olarak denetlenmektedirler.
  • Banka bilançolarının denetlenmesi: Bankaların hangi tür varlıkları bilançolarında taşıyabileceğinin düzenlemesi bankaların risklerini kontrol etmek açısından önemlidir
  • Mevduat sigortası: Bu da yine dünyada yaygın
    olarak kullanılan bir uygulamadır. Kamu tarafından bankalarda tutulan mevduatın sigortalanması sonucunda bir banka batma durumuna gelse bile bankanın müşterilerinin paralarını sigorta aracılığı kaybetmemeleri bankacılık sistemine duyulan güveni arttıran bir unsurdur. 
Yorumlar
  • 0 Yorum