Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1326150

Aşağıdakilerden hangisi kapsanmamış faiz haddi paritesinin, döviz kurunu nasıl belirlediğini açıklamaktadır?


Döviz kuru, yurtdışı faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler arttıkça yükselmekte, yurtiçi faiz haddi arttıkça azalmaktadır.
Döviz kuru, yurtdışı faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler arttıkça azalmakta, yurtiçi faiz haddi arttıkça artmaktadır.
Döviz kuru, yurtdışı faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler azaldıkça yükselmekte, yurtiçi faiz haddi azaldıkça azalmaktadır.
Döviz kuru, yurtdışı faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler azaldıkça azalmakta, yurtiçi faiz haddi azaldıkça artmaktadır.
Döviz kuru, yurtiçi faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler arttıkça yükselmekte, yurtdışı faiz haddi arttıkça artmaktadır.

Yanıt Açıklaması: Sermaye hareketlerinin serbestleşmesiyle uluslararası sermaye hareketlerinin birkaç günlük toplamı, tüm dünya ülkeleri arasında yapılan mal ticaretinin bir yıllık toplamı kadar olmuştur. Bu olgu ile birlikte döviz kuru bir mali varlığın fiyatı olarak algılanmaya başlanmıştır. Böylelikle, döviz kurunun nasıl belirlendiğini inceleyen modeller de mali varlık yaklaşımı çerçevesinde geliştirilmişlerdir. Kapsanmamış faiz haddi paritesi de bu yaklaşımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Buna göre yurtiçi faiz haddi (yaklaşık olarak), yurtdışı faiz haddi ile nominal döviz kurundaki değişim beklentisinin toplamına eşit olmaktadır. Bu kapsamda da faiz haddi paritesini, döviz kurunu nasıl belirlendiğini açıklayan bir kuram haline dönüştürmek mümkündür. Döviz kuru, yurtdışı faiz haddi ve döviz kurunun ileride alacağı değere ilişkin bekleyişler arttıkça yükselmekte, yurtiçi faiz haddi arttıkça azalmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum