Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1139045

  1. Kredilerin riskini düşük tutmak gerekir.
  2. Bankaların menkul kıymetler portföyünün yüksek getiri ve düşük faiz getiren varlıklardan oluşması gerekir.
  3. Varlık yönetiminde riski düşürmek için varlık çeşitliliğini sağlamak gereklidir.
  4. Likidite yönetimine önem vermek gerekir.

Kar etmeyi amaçlayan banka yukarıda verilen ilkelerden hangilerini gözetmelidir?


I ve II

III ve IV

I, II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Likidite yönetimi tartışmasında bankaların neden likiditeye ihtiyaç duyabileceklerini gördük. Bu kısımda da bilançonun varlıklar kısmının nasıl yönetilmesi gerektiğini tartışacağız. Kâr etmeyi amaçlayan bankalar bu amaca yönelik olarak düşük riskli, yüksek getirili ve yüksek likiditeye sahip varlıkları tercih ederler. Ancak bu üç özelliği aynı anda sağlamak kolay olmayacağı için aşağıdaki temel dört ilkeyi gözetmek gerekir:
• Kredilerin riskini düşük tutmak gerekir. Kredilerin geri ödenmeme riskine kredi riski adı verilir ve bankaların karşılaştığı en önemli risklerden biridir. 3. Ünitede anlattığımız bilgi eksikliği bankaların kredi verirken baş etmeleri gereken sorundur. Bu çerçevede bankalar öncelikli olarak borcunu zamanında ödeyecek ve mümkün olan en yüksek faizi ödeyebilecek kredi müşterileri bulmaya çalışırlar. Kredi veren bankanın müşterisinin kredi riskini değerlendirebilmesi ve kredi verirken tutucu davranması beklenir. Geri dönmeyen krediler bankalar açısından kârı azaltan bir unsurdur.
Türkiye’de ödenmeyen kredilerin toplam krediler içerisindeki payı son yıllarda %3-5 civarındadır.
• Bankaların menkul kıymetler portföyünün yüksek getiri ve düşük faiz getiren varlıklardan oluşması gerekir.
• Varlık yönetiminde riski düşürmek için varlık çeşitliliğini sağlamak gereklidir. Varlık çeşitliliği sahip olunan portföydeki varlıkların getirilerinin birbirinden farklı yönde hareket etmesidir. Bu sağlandığında bir varlığın getirisinin düşmesi sonucunda oluşacak zararın diğerinin getirisinin yükselerek kapatması sağlanacağından portföyün taşıdığı toplam risk düşürülmüş olacaktır.
• Likidite yönetimine önem vermek gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum