Para ve Banka Deneme Sınavı Sorusu #1201540

  1. Geçmiş enflasyonun yüksekliği (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu artırıcı yönde etki yapıyor.
  2. Gelecekteki enflasyonun yüksek olacağına dair bekleyişler (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu da artırıcı yönde etki yapıyorlar.
  3. Çıktı açığı ne kadar yüksekse (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyon da o kadar yüksek oluyor.
  4. Çıktı açığı ne kadar yüksekse bugünkü üretim de potansiyelinden o kadar yüksek oluyor.

Yukarıdakilerden hangileri klasik enflasyon hedeflemesinde bu amaçla kullanılan denklemde, mevcut dönemdeki enflasyonun geçmiş enflasyona, beklenen enflasyona ve çıktı açığına bağlı olarak ifade edilmesinin nedenleridir?


I ve II

I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Klasik enflasyon hedeflemesinde amacı oluşturan değişkenlerden biri de enflasyondu. Bu nedenle enflasyonun hangi değişkenlere bağlı olarak değiştiğini ifade eden bir denkleme ihtiyaç var. Klasik enflasyon hedeflemesinde bu amaçla kullanılan denklemde, mevcut dönemdeki enflasyonu geçmiş enflasyona, beklenen enflasyona ve çıktı açığına bağlı olarak ifade ediliyor. Neden? Birincisi, geçmiş enflasyonun yüksekliği (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu artırıcı yönde etki yapıyor. Çünkü geçmişteki enflasyona bakılarak imzalanan ve uzunca süre geçerli olan sözleşmeler var. Mesela ücret sözleşmeleri, mesela kira sözleşmeleri. Bunlar kısmen bugünkü fiyat artışlarını da belirliyorlar. İkincisi, gelecekteki enflasyonun yüksek olacağına dair bekleyişler (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu da artırıcı yönde etki yapıyorlar. Çünkü bugün imzalanacak sözleşmeler, sözleşme dönemi boyunca gerçekleşmesi beklenen fiyat artışları dikkate alınarak yapılıyor. Bir yıllık ücret sözleşmesi imzalıyorsam ücret artışımın en az bir yılın sonundaki enflasyon kadar olmasını isterim. Ama benim ücret artışım da o yıl içindeki üretim maliyetlerini, dolayısıyla fiyatları etkiliyor. Üçüncüsü, çıktı açığı ne kadar yüksekse (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyon da o kadar yüksek oluyor. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde I “Geçmiş enflasyonun yüksekliği (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu artırıcı yönde etki yapıyor.”, II “Gelecekteki enflasyonun yüksek olacağına dair bekleyişler (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyonu da artırıcı yönde etki yapıyorlar.” ve “Çıktı açığı ne kadar yüksekse (diğer unsurlar aynı kaldıkları sürece) bugünkü enflasyon da o kadar yüksek oluyor.” şeklinde verilen nedenler, klasik enflasyon hedeflemesinde bu amaçla kullanılan denklemde, mevcut dönemdeki enflasyonun geçmiş enflasyona, beklenen enflasyona ve çıktı açığına bağlı olarak ifade edilmesinin nedenleridir. Doğru cevap B’dir. Seçenek IV’de “Çıktı açığı ne kadar yüksekse bugünkü üretim de potansiyelinden o kadar yüksek oluyor” şeklinde verilen ifade ise seçenek III’de yer alan nedenin açıklaması. Zira çıktı açığı üretim düzeyi ile potansiyel üretim düzeyi arasındaki fark olarak tanımlanıyor. Bu durumda çıktı açığı ne kadar yüksekse bugünkü üretim de potansiyelinden o kadar yüksek oluyor. Daha yüksek üretim, daha yüksek girdi talebi demek. Mesela, daha fazla üretim daha yüksek istihdam anlamına geliyor. Bu durumda işgücü piyasasında özellikle kalifiye işçilerin pazarlık güçleri artıyor. Ama bu daha yüksek ücret, dolayısıyla daha yüksek maliyet demek. Keza üretimin yüksek olması talebin de canlı olduğu anlamına geliyor. Bu durumda şirketler daha yüksek kâr oranlarıyla çalışabilirler; özellikle rekabetin daha az olduğu sektörlerde. Bunların hepsi birden daha yüksek enflasyon anlamına geliyor.

Yorumlar
  • 0 Yorum