Pazarlama İletişimi Deneme Sınavı Sorusu #21578

Son dönemlerde satış tutundurmadaki gelişmelerin nedenlerini; yöneticilerin kısa dönemli yaklaşımlara sahip olmaları, ölçmenin kolay olması, reklam etkisinin algılanmasındaki güçlükler, farklılaşmanın eskisi kadar kolay olmaması, marka bağlılığının düşmesi ve tüketicilerin fiyat odaklı davranışlarının artması, tüketici davranışlarındaki sürekli değişim yaşanması ve mağaza içindeki karar verme davranışlarının artması, perakendecilerin gücünün artması ve raflarda daha fazla yer bulabilmesi için işletmelerin rekabet etmesi olarak sıralarsak, bu gelişmeler satış tutundurma pazarındaki neyin değişiminin sonucudur?


Tüketicilerdeki satın alma sıklığının artışı.
Satış tutundurma harcamalarının miktarı.
Satış tutundurmanın pazarlama iletişiminin en dinamik alanlarından biri haline gelmesi ve son dönemlerde markaların satış tutundurma için daha fazla para harcaması.
Farklılaşmaya çalışılması.
Rekabetin dengelenememesi.

Yanıt Açıklaması: Son yıllarda satış tutundurma , pazarlama iletişiminin en dinamik alanlarından biri haline gelmiştir. Belirli bir süre önce reklam, toplam tutundurma bütçesinin % 60' ını temsil ederken, son dönemlerde satış tutundurma faaliyetleri % 65 - % 75 civarında yer tutmaktadır. Satış tutundurma enstitüsü - ISP' e göre, Birleşik Krallık'ta toplam satış tutundurma harcamaları 1988 yılında 2.5 milyar pound iken, sadece fiyat indirimlerine konu olan ürünlerin toplam miktarı 2009 yılında 22.3 milyar dolara ulaşmıştır. Son dönemlerde marka yöneticileri, satış tutundurma için reklamlardan daha fazla para harcamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum