Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1234783

  1. İşletmenin bazen satış elemanlarından, diğer müşterilerden rakipler ve sektör hakkında birtakım bilgiler edinmesidir.
  2. “a” değişirse “b”ye ne olur şeklindeki sorulara cevap aranmasıdır. 

Yukarıdaki bilgiler aşağıda verilen pazarlama bilgi sistemi unsurlarından sırasıyla hangilerine karşılık gelmektedir?

 


pazarlama istihbaratı - pazarlama karar destek sistemi

pazarlama karar destek sistemi - pazarlama araştırması

pazarlama araştırması - pazarlama karar destek sistemi

pazarlama istihbaratı - iç raporlama

iç raporlama - pazarlama istihbaratı 


Yanıt Açıklaması:

Pazarlama istihbaratı: Pazarlama istihbaratı özellikle sektör ve rakipler hakkında istihbarat bilgilerinin toplanma sürecidir. İşletme bazen satış elemanlarından, diğer müşterilerden rakipler ve sektör hakkında birtakım bilgiler edinme yoluna gidebilir. İstihbarat faaliyeti süreklilik arz eder.

Pazarlama karar destek sistemi: Karar destek sistemlerinin temel görevi, uygun pazarlama bilgilerinin makul detaylarda toplanarak karar vericilerin erişebileceği şekilde saklanmasıdır. Karar destek sistemi, yöneticilere karar vermeden önce çeşitli alternatiflerin sonuçlarını tahmin etme şansı verir (Gegez, 2010: 20). Karar destek sistemi yöneticinin “a” değişirse “b” ye ne olur şeklindeki sorularına cevap arayan bir sistemdir. Analitik sistemlerle birlikte modelleme ve analiz içeren bu sistemde örneğin, reklam harcamalarında artış yapılırsa satışlar nasıl değişir gibi sorulara cevap aranmaya çalışılır.

Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum