Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1315953

Aşağıdakilerden hangisi pazarlama karmasına getirilen eleştirilerden biri değildir?


Pazarlama karması kavramı yalnızca mikro konuları ilgilendirmektedir.

Örgütsel bağlamda sınırlı bir yönetimsel uygulamaya sahiptir.

Pazarın değişkenliğini göz ardı etmektedir.

Karmada yer alan P’lerin sayısı yeterli değildir

Tek yönlü (etki-tepki) özelliğe sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Çözüm:   Pazarlama karmasının, pazarlamanın doğasını yansıtmadığı düşünülmekte ve bu konuda eleştirilerin sayısı artmaktadır. Pazarlama karması ile ilgili sorunlar, pazarlama karması yönetiminin kavramsallaştırılması ya da P’lerin sayısı değildir. Sorun bu kavramın teorik yapısından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan pazarlama karmasının yetersiz olduğu noktalar aşağıdaki şekilde ortaya koyularak eleştirilmiştir.

Pazarlama karması kavramı yalnızca mikro konuları ilgilendirdiği için yetersiz görülmektedir. Tüketici ya da toplumdan ziyade yalnızca bir mübadele tarafının (satıcı) görüşünü almaktadır.

Pazarlama faaliyetlerine katılan ya da bunlardan etkilenen kişilere bilgi yayımı, insan kaynakları yönetimi, teşvik ve kontrol sistemleri gibi pazarlama fonksiyonunun içsel görevlerine ilgi göstermediği için kavramın örgütsel bağlamda sınırlı bir yönetimsel uygulamaya sahip olduğu ifade edilmektedir.

Pazarlama karması kavramı pazarı değişken olmayan bir yapı içerisinde Kabul etmekte ve pazarın değişkenliğini göz ardı etmektedir. Pazarlama karması kavramı tek yönlü (etki-tepki) özelliğe sahiptir. Bu tek yönlü bakış açısı neticesinde, işletmelerin odağını oluşturan değişim ilişkilerinden bahsedilememektedir.

Pazarlama karması elemanları teorik bir yapı içermektedir. Bu elemanlar uygulamada yetersiz kalmaktadır. Bu karma elemanlarının ortaya atıldığı yıllarda mevcut bulunan pazar yapıları günümüzde oldukça değişmiş ve bu elemanlar yetersiz duruma gelmiştir. Teoride pazarlama karması temelsiz bir P’ler listesi haline gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum