Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1316350

Aşağıdakilerden hangisi yıllık plan kontrollerine dair yanlış bir bilgidir?


Yıllık, 6 veya 3’er aylık dönemler itibariyle hedeflenen performanslara ulaşılıp ulaşılmadığı kontrol edilmeye çalışılır.

Bu kontrollerde kontrol kriteri olarak satışlar, pazar payı, pazarlama harcamaları, finansal oranlar ve bazı niteliksel değerler kullanılır.

Pazarlama harcamalarına ilişkin finansal oran kontrolleri de yıllık plan kontrollerinin önemli bir parçasıdır.

Müşteri memnuniyeti, şikayet ve iade sayıları, kazanılan ve kaybedilen müşteriler, yıllık plan kontrollerinde yapılır. 

İşletme ve marka imajı gibi kriterler yıllık plan kontrollerinde göz önüne alınmaz.


Yanıt Açıklaması:

Yıllık plan kontrollerinde, yıllık, 6 veya 3’er aylık dönemler itibariyle hedeflenen performanslara ulaşılıp ulaşılmadığı kontrol edilmeye çalışılır. Aksi halde yıllık plan kontrollerinden beklenen sonuç alınamayacaktır. Pazarlama harcamalarına ilişkin finansal oran kontrolleri de yıllık plan kontrollerinin önemli bir parçasıdır. Kullanılan parasal kaynakların bu açıdan kontrol edilmiş olmasıyla finansal açıdan da kontrol  gerçekleştirilmiş olmaktadır. Pazarlamada yıllık plan kontrollerinin bir diğer unsuru da niteliksel kriterlerle gerçekleştirilir. Müşteri memnuniyeti, şikayet ve iade sayıları, kazanılan ve kaybedilen müşteriler, işletme ve marka imajı gibi kriterler bakımından da değişimlerin yıllık olarak kontrol edilmesinde yarar bulunmaktadır. Doğru yanıt E seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum