Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1145907

Daha çok nakit inekleri konumundaki işler için geçerli bir strateji olarak değerlendirilen strateji aşağıdakilerden hangisidir?


Geliştirme

Hasat Alma

Tasfiye Etme

Gerileme

Elde Tutma


Yanıt Açıklaması:

Büyüme/pazar payı matrisine ilişkin yukarıda verilen açıklamalar dikkate alınarak stratejik iş birimleri için uygulanabilecek belli başlı dört temel strateji şu şekilde sıralanabilir:

  1. Geliştirme: Stratejik iş biriminin pazar payının artırılması için kısa vadeli kazançlardan bir süreliğine vazgeçilebilir. Yıldızlar konumuna getirilmek istenen soru işaretlerindeki işler için uygun bir stratejidir.
  2. Elde Tutma: Stratejik iş biriminin pazar payının artırılması veya korunması temel amaçtır. Daha çok nakit inekleri konumundaki işler için geçerli bir strateji olduğu söylenebilir.
  3. Hasat Alma: Bu stratejinin asıl amacı, stratejik iş biriminin kısa vadeli nakit akışını hızlandırmaktır. Geleceği çok fazla parlak olmayan ve kendisinden hâlâ önemli miktarda nakit beklenen zayıf nakit inekleri konumundaki işler için uygundur.
  4. Tasfiye Etme: Elde edilecek gelirleri işletmenin daha iddialı olabileceği işlerde kullanmak amacıyla stratejik iş biriminin satılması veya tasfiye edilmesi olup köpek pozisyonundaki işler açısından uygun olan stratejidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum