Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1237261

"Hem satıcı hem de alıcı açısından en adil fiyatlandırma yöntemidir. Dezavantajı, beklenen ve gerçekleşen satış rakamlarının aynı olduğunun varsayılması ve fiyatın belirlenmesinde beklenen satış rakamlarının kullanılması; beklenenle gerçekleşen satış rakamlarının farklı olması durumunda gerçekçi olmayan rakamların ortaya çıkmasıdır."

Yukarıda tanımı verilen fiyatlandırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?


Cari Fiyatı Temel Alma Yöntemi

Teklif Alarak Fiyatlandırma Yöntemi

Değer Temelli Fiyatlandırma

Hedef Kâr Yöntemi

Maliyet Artı (Kâr Marjı) Yöntemi


Yanıt Açıklaması:

Maliyet artı (kâr marjı) yöntemi: Maliyet artı (kâr marjı) en çok kullanılan fiyatlandırma yöntemidir. Yöntemin basit olması kullanım çokluğunun temel nedenlerindendir. Bunun yanı sıra işletmelerin maliyetlerle ilgili daha net bilgilere sahip olması hesaplamayı kolaylaştırmakta ve bir sektörde bulunan tüm işletmelerin benzer maliyet yapısına sahip olması da her sektörde benzer fiyatlandırma tekniğinin kullanmasının önemli sebepleri arasındadır. Ayrıca bu yöntem, hem satıcı hem de alıcı açısından en adil fiyatlandırma yöntemidir.

Ancak maliyet artı kâr yönteminin bazı sakıncaları bulunmaktadır. Bunlar arasında beklenen ve gerçekleşen satış rakamlarının aynı olduğunun varsayılması ve fiyatın belirlenmesinde beklenen satış rakamlarının kullanılması; beklenenle gerçekleşen satış rakamlarının farklı olması durumunda gerçekçi olmayan rakamların ortaya çıkmasıdır. Bunun yanı sıra, üretici ile tüketici arasında aracıların olması durumunda, hesaplamalarda aracıların talep edeceği kâr marjlarının da hesaplamada dikkate alınması gerekmektedir. 

Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum