Perakende Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1240326

Aşağıdakiklerden hangisi perakendeci kuruluş yeri ile ilgili karar vermeden önce dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?


Kuruluş yeri, hedef kitlenin kolayca ulaşabileceği göz önünde bulundurularak seçilmelidir. 

Kuruluş yeri kararının verilmesinde satılacak ürün türünün de dikkate alınası gerekir. 

Yüksek kira, yeniden dekore etme, yeniden inşa etme vb. maliyetleri yükseltebilir. Bu yüzden belirlenen uygun yeri yeniden değerlendirmek gerekir. 

Tüketici daima evine veya iş yerine en yakın mağazayı tercih eder. Bu durum da müşteri trafiğini etkiler. 

Kuruluş yeri kararının verilmesinde hava şartlarının dikkate alınması gerekir. 


Yanıt Açıklaması:

Perakendeci kuruluş yeri ile ilgili karar vermeden önce şu hususları dikkate almalıdır (Tiwari, 2009):

  • Kuruluş yeri, hedef kitlenin kolayca ulaşabileceği göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
  • Kuruluş yeri kararının verilmesinde satılacak ürün türünün de dikkate alınası gerekir. Çünkü tüketici satılan ürünün türüne göre belirli bir uzaklığa kadar seyahat etmeyi tercih edebilir. Ayrıca tüketici belirli bir mal veya hizmet satın alırken, ulaşım ve zaman maliyetini de dikkate almaktadır.
  • Tüketici daima evine veya iş yerine en yakın mağazayı tercih eder. Bu durum da müşteri trafiğini etkiler.
  • Kuruluş yeri kararı, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayacağından stratejik öneme sahiptir.
  • Perakendeciler arasındaki rekabet, yer kararını vermeyi zorlaştırır ve maliyetli yapar. Çünkü çeşitli büyük ölçekli perakendeciler, yeni yerlere açılmaktadır. Özellikle bu problem, nüfus artış hızı ve yeni alışveriş merkezlerinin inşaası yavaşladığında daha da belirginleşir. 
  • Kuruluş yeri kararı, iş hacmini ve satış hacmini belirlemede, önemli bir faktördür. 
  • Kuruluş yerini değiştirmek kısa dönemde, hatta uzun dönemde bile ekstra maliyetlere katlanmadan değiştirmek güçtür. Perakendeci ürün karmasını değiştirebilir, fiyatlarını yeniden düzenleyebilir, hedef kitlesine yönelik iletişim mesajlarını etkinleştirebilir, müşteri hizmetlerini iyileştirebilir. Ancak, yerini değiştirmesi oldukça zordur. Değişen yer, imaj, müşteri, çalışan kaybına yol açar ve maliyetleri yükseltir. Bu sebeple perakendecinin kuruluş yeri ile ilgili kararını değiştirmesi zordur. Çünkü perakendeciler, mağaza düzenlemesi, dekoru vb. alanlara önemli yatırımlar yapmaktadır.
  • Yüksek kira, yeniden dekore etme, yeniden inşa etme vb. maliyetleri yükseltebilir. Bu yüzden belirlenen uygun yeri yeniden değerlendirmek gerekir. 

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum