Perakende Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1291401

1. Perakendeci reklam harcamalarını kendi üstlenebilir ya da üretici ve/ veya toptancı ile reklam işbirliğine gidebilir.

2. Üretici- toptancı- perakendeci birliğine dayalı olan reklam çalışması yatay ortaklaşa reklam anlaşması olarak adlandırılır.

3.  iki ya da daha fazla perakendeci reklam harcamalarını, görev ve sorumluluklarını paylaşıyorlarsa bu dikey ortaklaşa reklam anlaşması olarak tanımlanır.

Yukarıda ödeme yöntemine göre reklamlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Reklamın ödeme yöntemine bakıldığında ise perakendecinin reklam harcamalarını ya kendisinin üstlendiğini ya da üretici ile (bazen de toptancı) ortaklaşa reklam çabasına gittiğini görürüz. Perakendecinin kendi gerçekleştirdiği reklam uygulamaları ona esneklik ve kontrol olanağı sunmakla birlikte, maliyete katlanma, çaba ve zaman harcama gibi yükler de getirir. Üretici-perakendeci iş birliğine dayalı olan ve “dikey ortaklaşa reklam anlaşması” olarak tanınlanan ortaklaşa çalışmalarda iki taraf masrafları karşılar. Böylelikle perakendeci masraflarını azaltır, destek alır, daha büyük bir pazar kapsamına ulaşma, daha az zaman ve çaba harcama olanağı elde eder. Eğer iki ya da daha fazla perakendeci reklam harcamalarını, görev ve sorumluluklarını paylaşıyorlarsa bu “yatay ortaklaşa reklam anlaşması” olarak tanımlanır. Örneğin; bir alışveriş merkezindeki perakendecilerin, aynı firmaya bağlı franchiseelerin ya da küçük ve bağımsız perakendecilerin ortak reklam yapması gibi. Yılbaşı vb. özel günlerde alışveriş merkezindeki perakendecilerin ortak reklam yapmaları örnek verilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum