Perakende Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1198160

Aşağıdakilerden hangisi reklamın zayıf yönlerinden biridir?


Geniş bir kitleye hitap edilebilir.

Mesajları tekrar tekrar aktararak pekiştirme olanağı vardır

Reklamı olan firmalar tüketicinin gözünde güçlü, bilinen ve güvenilir firmalar olarak algılanabilir.

Okuyucu, izleyici ya da dinleyici başına düşen maliyet düşüktür.

Çoğu reklam çok kısa bir zaman süresince, ya da çok küçük bir medya alanında  mesajı aktarmaya çalışır.


Yanıt Açıklaması:

Reklamın zayıf yönleri şunlardır:
• Geniş kitlelere hitap edebilmek için reklam mesajları standartlaştırılır. Bu da perakendecinin müşterilerini tek tek ele alarak, onların ihtiyaç istek ve beklentilerine göre mesajlar sunma esnekliğini ortadan kaldırır.
• Çoğu reklam çok kısa bir zaman süresince (Örneğin; TV’de 30 saniye gibi) ya da çok küçük bir medya alanında (Örneğin; bir gazete sayfasının çok küçük bir kısmı) mesajı aktarmaya çalışır. Bu sınırlılık kapsamlı bilgi aktarımına olanak tanımayabilir, hele bir de yaratıcı bir çalışma değilse reklam hiç dikkat çekmeyebilir. 
• Bazı reklam uygulamalarının amacına ulaşmama, boşa gitme olasılığı vardır. Örneğin; posta ile gönderilen reklamlar, sirkülerler hiç okunmadan çöpe atılabilir. Burada zarftan başlayarak, içindeki mesaja kadar okuma isteği yaratacak bir çekicilikte olmasına dikkat edilmelidir.
• Gazete, dergi, TV ya da radyolar geniş bir okuyucu/izleyici/dinleyici kitlesine ulaşmakla birlikte, doğru medya ve ortam seçilmişse, bu perakendeci için gereksiz maliyetlere katlanma, parayı boşa harcama anlamına gelebilir. Örneğin; yerel küçük bir perakende zinciri, hitap ettiği pazarda yaşayan gazete okuyucularının sadece %40’ına ulaşıyor olabilir. 
• Reklam uygulamalarında, reklamın yayını için uzun bir süre öngörülerek medya anlaşması yapıldıysa, perakendecinin bu süre içinde aniden popülerlik kazanan bazı ürün kalemlerinin reklamını yapma ya da yaşanan bazı sosyal olaylara tepki verebilme olanağını azaltır. Çünkü tüm bunlar için tekrar reklam girişimlerinde bulunması gerekecektir. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum