Perakendeciliğe Giriş Deneme Sınavı Sorusu #755863

Aşağıdaki uygulamalardan hangisi ürün bazında sosyal amaç bağlantılı pazarlamaya bir örnektir ?


Enerji tasarrufu için olduğu kadar çevresel duyarlılık ve toplumun güvenliği için de hizmet tesisleri tasarlamak.

Bir yoğurt firmasının bir dernek ile birlikte, ürün gelirlerinden elde ettiği belirli bir fon ile okul öncesi eğitime katkıda bulunması.

Sürdürülebilir çevre uygulamalarını benimsemeye ya da korumaya istekli olan tedarikçilerin seçimi ve bu çabaları desteklemek ve ödüllendirmek.

Tehlikeli atık malzemelerini kullanılmaması, mahsul yetiştirmede kullanılan kimyasalların miktarını azaltmak.

Tüketici bilgisinin gizliğini korumak.


Yanıt Açıklaması:

Ürün Bazında Sosyal Amaç Bağlantılı Pazarlama. Sosyal amaç bağlantılı pazarlama kampanyalarında bir kurum, özel bir sosyal amacın gerçekleşmesi için, ürün satışlarından gelen gelirlerinin bir yüzdesini bağışlar ya da katkıda bulunma sorumluluğunu üstlenir. Bu sosyal girişim türü genellikle, belirli bir zaman diliminde özel bir ürün için ve belirlenmiş bir hayır işi için gerçekleştirilir. Ürün satışları bazında sosyal amaç bağlantılı pazarlamanın, diğer sosyal sorumluluk girişimlerinden farkı ise, kuruma katkı seviyelerinin tüketici girişimlerine bağlı olmasıdır. Örneğin, ülkemizde Danone, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte “Gülümseyen Gelecek Ana Sınıfları” projesi için ürün gelirlerinden elde ettiği belirli bir fon ile okul öncesi eğitime katkıda bulunmuştur. Her ilde bir anasınıfı yapılana kadar devam eden kampanyaya tüketiciler, aldıkları her bir Danone ürünü ile destek vermişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum