Perakendecilikte Ürün Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #900081

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel satın alma süreci modellerine yapılan son eleştirilerden biri değildir ?


Alan yönetimi

Ürün çeşidi planlaması 

Karlılık yönetimi 

Tutundurma planlaması 

Ürün değişimleri 


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel Satın Alma Modellerinin Sınırlamaları
Satın alma teriminin kullanımında ilk sınırlama süreç ve görevlerin tanımlanması ile ilgilidir. Her ne kadar perakende ürün yönetimi içerisinde satın almanın çok önemli olduğuna vurgu yapılsa da perakende organizasyonları büyüdükçe, satın alma operasyonları bireylerin değil takımların yürüttüğü ve çeşitli bilgi teknolojilerinin desteklediği daha karmaşık bir hale gelmiştir. Bu nedenle ürün yönetimi kavramı modern perakendecilikte daha geniş bir çabayı ifade eden daha açıklayıcı bir kavramdır.
İkinci sınırlama satın alma sürecinde ürün ve pazar özelliklerinin önemli bir etkiye sahip olmasıdır. Çamaşır deterjanı gibi temel ürünleri yönetmek moda, sezonsal özellik ve çeşitlilik gösteren giyim ürünlerini yönetmekten çok farklıdır. Dikkate alınması gereken diğer bir husus, perakendeci ve tedarikçi arasında geleneksel modellerde bulunmayan daha yakın bir ilişkinin varlığıdır. Örneğin, birlikte iş yapma sürecinin uzunluğu ve
aralarında var olan para ile ürün değişimleri, ürün yönetimi süreçlerini farklılaştıracaktır.
Geleneksel satın alma süreci modellerine yapılan son eleştiri, operasyonel görevlere yoğunlaşıldığı ve ürün çeşidi planlaması, alan yönetimi, tutundurma planlaması, tedarikçi geliştirilmesi ile karlılık yönetimi gibi boyutların ihmal edildiğidir.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum