Performans ve Kariyer Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1114186

I. Kariyer terimi, hem bir bireyin kendi iş deneyimlerini düşünme hem de bir örgütün birey tarafından işgal edilen iş pozisyonlarını değerlendirme şeklini yansıtır. 
II. İşgücüne katılan insanların hepsi ilerleme veya kariyer yapma arzusu duymayabilir. 
III. Kariyer örgütlerin çalışan üzerinde tek yönlü denetime sahip olduğu bir olgudur. 
IV. Çalışanın yatay olarak hoşnut olabileceği çalışma alanlarına yönelmesi de kariyer kapsamındadır. 

Yukarıda kariyer ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve III

I, II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Kariyer terimi, hem bir bireyin kendi iş deneyimlerini düşünme hem de bir örgütün birey tarafından işgal edilen iş pozisyonlarını değerlendirme şeklini yansıtır. İşgücüne katılan insanların hepsi ilerleme veya kariyer yapma arzusu duymayabilir. Örnek olarak, bazı insanlar iş yaşamı boyunca belirli bir profesyonel rolde kalmayı tercih etmiş olabilir. Ayrıca ilerleme fırsatının az olduğu el işçiliği veya düşük beceri gerektiren işlerde çalışanlar da kariyer konusunda istisna tutulmaktadırlar. Diğer taraftan, kariyer sadece dikey anlamda yukarı tırmanma değil, yatay olarak kişinin hoşnut olabileceği çalışma alanlarına yönelmesini de kapsar. Kariyer sadece örgütlerin çalışan üzerinde tek yönlü denetime sahip olduğu bir olgu değil, çalışanın kendi kariyerinden sorumlu olduğu bir uygulamalar serisidir.

Görüldüğü üzere yalnızca III numaralı maddede verilen bilgi yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap I, II ve IV numaralı maddeleri içeren C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum