Performans Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1067713

Aşağıdakilerden hangisi performans yönetiminin işletmeye sağlayabileceği yararlardan biridir?


Hata yapma ihtimali olan insan yerine hata yapma olasılığı olmayan teknolojinin nasıl kullanılabileceği değerlendirilebilir

Çalışanların maaşının nasıl düşürülebileceği ile ilgili projeler hayata geçirilebilir

Çalışanların güçlü ve gelişmeye açık yönleri belirlenebilir ve buna göre stratejik planlar yapılabilir

Çalışanlar performans değerlendirme sonuçlarına göre cezalandırılabileceğini anladığından korku ile performans arttırabilir

Çalışanların yan haklarında tasarrufa gidilmesi ile ilgili stratejik ve taktik planlar yapılabilir


Yanıt Açıklaması:

Performans yönetimi uygulamalarının yöneticiler ve çalışanlar için sağladığı yararlar orta ve uzun vadede işletmenin bütünü açısından da birtakım yararlı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu sonuçlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle işletmenin bütüncül amaç ve hedeflerinin çalışanlarca anlaşılması ve paylaşılması mümkün hale gelir. İşletmeler performans yönetim sistemleri aracılığıyla çalışanların hedefleri ile işletmenin hedeflerini uyumlu hale getirebilirler.
  • İşletmenin iç çevresel faktörlerinin en önemlilerinden biri olan çalışanların stratejik bir unsur olarak güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi mümkün olur. Bu belirlemelere göre uzun vadeli stratejik planlamalar yapılabilir.
  • Tüm çalışanlara ait kişisel bilgilerin ve performans kayıtlarının insan kaynakları bilgi sisteminde yer alması birçok karar sürecini kolaylaştırır. Örneğin devamsızlık veya işgücü devri durumlarında ortaya çıkan kısa vadeli işgücü teminlerinde hız ve esneklik kazanılır.
  • İnsan kaynakları planlaması, eğitim ihtiyaç analizi, ücretlendirme ve ödüllendirme gibi uygulamalar performans yönetimi verileriyle yakından ilgili olduklarından bu gibi uygulamalara yönelik bütçeleme işlemleri kolaylaşır.
  • Diğer başlıklar altında açıklandığı gibi performans yönetimi uygulamalarıyla yakından ilişkili ve pek çok insan kaynakları işlevinin daha etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi sağlanır.
  • Bütün bunların sonucunda işletmenin bir bütün olarak etkenliği, verimliliği, hizmet ve üretim kalitesi artar
Yorumlar
  • 0 Yorum