Portföy Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #966469

Aşağıdakilerden hangisi finansal varlık yatırımlarında beklenen getiri ve risk ile ilgili olarak söylenemez?


Finansal varlıklardan elde edilecek dönemsel getiriyi faiz, kar payı gibi getiriler oluşturur. 

Varlığın dönem başı fiyatı ile dönem sonu fiyatı arasındaki fark sermaye kazancını oluşturur.

Eğer yatırım aracı pay senedi gibi ortaklık hakkı veren finansal varlık ise yatırımın dönemsel getirisi kar payıdır. 

Yatırım aracı tahvil gibi alacaklılık hakkı veren bir finansal varlık ise temettü söz konusudur. 

Yatırımlarda belirli bir risk düzeyinde getirinin en yüksek ya da belirli bir getirinin en düşük riskle elde edilmesi istenir.


Yanıt Açıklaması:

Yatırım, bugünkü varlık(servet) düzeyinden daha fazlasına sahip olmak, diğer bir ifade ile getiri elde etmek amacıyla yapılır. Finansal varlıklardan elde edilecek dönemsel getiriyi faiz, kar payı gibi getiriler oluştururken, varlığın dönem başı fiyatı ile dönem sonu fiyatı arasındaki fark sermaye kazancını oluşturur. Eğer yatırım aracı pay senedi gibi ortaklık hakkı veren finansal varlık ise yatırımın dönemsel getirisi kar payı(temettü, dividant); yatırım aracı tahvil gibi alacaklılık hakkı veren bir finansal varlık ise faiz getirisi söz konusu olacaktır.

Yatırımlarda elde edilecek getirinin mümkün olduğunca yüksek, riskin de düşük olması amaçlanır. Diğer bir ifade ile belirli bir risk düzeyinde getirinin en yüksek ya da belirli bir getirinin en düşük riskle elde edilmesi istenir. Ancak yatırımların geleceğe yönelik olması, geleceğin de bugünden tam olarak kestirilememesi nedeniyle az ya da çok riskle karşılaşılması kaçınılmazdır. Risk, yatırımdan beklenen getirinin elde edilememe olasılığını ifade eder. Yatırımlardan beklenen getiriyi elde etme olasılığı ne kadar yüksekse gerçekleşen getiri ile beklenen getiri o kadar örtüşecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum