Portföy Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #695409


Aşağıdaki bilgilerden hangisi zayıf formda etkinlik için geçerlidir?


A) Piyasa fiyatlarının, gerçek değerleri belirlemede kullanılabilecek tüm bilgileri yansıttığı durumdur.

Fiyatlar; sadece kamuya açıklanmış bilgileri değil, tüm bilgileri yansıtmaktadır

Bu piyasalarda, içerden bilgi sağlayanlar bile normalin üzerinde getiri elde edemezler.

 Hisse senedi fiyatlarının, halka açıklanmış tüm bilgileri yansıttığı durumdur.

E) Bu piyasalarda yatırımcılar yeni bilgilere eşzamanlı olarak ulaşamamaktadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Piyasaların etkinliği; zayıf, yarı güçlü ve güçlü formda olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Zayıf formda etkinlik: Hisse senetlerinin cari piyasa fiyatlarının geçmiş fiyat hareketlerine ilişkin tüm bilgileri yansıttığı durumdur. Eğer, hisse senedi piyasası zayıf formda etkin ise, hiçbir yatırımcı, geçmiş fiyat bilgileri, işlem hacmi ve benzeri bilgileri kullanarak piyasada bir üstünlük sağlayamaz. Bu piyasalarda yatırımcılar yeni bilgilere eşzamanlı olarak ulaşamamaktadırlar. Ayrıca, kamuya açıklanmamış bazı bilgiler, firma içerisindekiler tarafından önceden bilinmektedir. Bu kişiler ulaştıkları özel bilgileri kullanarak piyasa getirisinin üzerinde getiri elde edebilirler.
Yarı güçlü formda etkinlik: Hisse senedi fiyatlarının, halka açıklanmış tüm bilgileri yansıttığı durumdur. Yarı güçlü etkin bir piyasada, yatırımcıların geçmiş fiyatlara ek olarak, kamuya açıklanmış bilgileri kullanarak normalin üzerinde getiri sağlayamayacakları varsayılmaktadır. Bu tipteki piyasalarda, firma içerisindekilerin öncelikli olarak bilgi sahibi olması söz konusudur. Dolayısıyla, firma içerisindekiler, kimsenin bilmediği bilgileri kullanmak suretiyle ortalama piyasa getirisinin üzerinde kazanç elde edebilirler.
Güçlü formda etkinlik: Piyasa fiyatlarının, gerçek değerleri belirlemede kullanılabilecek tüm bilgileri yansıttığı durumdur. Fiyatlar; sadece kamuya açıklanmış bilgileri değil, firma içerisndekilerin de dâhil olmak üzere firmaya ait tüm bilgileri yansıtmaktadır. Güçlü formda etkin olan piyasalarda, içerden bilgi sağlayanlar bile normalin üzerinde getiri elde edemezler

Yorumlar
  • 0 Yorum