Profesyonel Yaşamda İmaj ve İtibar Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1280143

I Açık ve anlaşılır olmalı, kullanılan kelimeler astlar tarafından biliniyor olmalı ve yanlış anlamaya, yoruma açık olmamalı.

II Hiyerarşik düzene ve ilişkilere uygun bir şekilde; her ast tek bir üstten emir alacak şekilde düzenlenmeli.

III Emir, emri veren amirin daha üst bir yöneticisi tarafından gerekirse kontrol edilip asta kendi amirlerinin üstündeki yöneticiye müracaat hakkı tanınmalıdır.

IV Emir, astın organizasyon için beklediği çıkarlara aykırı olmamalı.

V Astların bilgi, yetenek ve uzmanlık alanlarına uygun olmalı.

Yukarıdakilerden hangileri profesyonel iş yaşamında yöneticinin astlarına emir verirken dikkat etmesi gereken hususlardandır?


I ve II

III, IV ve V

I, II, III ve IV

I, IV ve V

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Profesyonel iş yaşamında özellikle astlara yönelik hitaplar son derece önemlidir. Astla­rı harekete geçirici, iş görme arzularını artırıcı bir hitapla emir verilmesi verimliliği arttı­rıcı bir unsurdur. Yönetici astlarına emir verirken şu hususlara dikkat etmelidir: Açık ve anlaşılır olmalı, kullanılan kelimeler astlar tarafından biliniyor olmalı ve yanlış anlamaya, yoruma açık olmamalı, Astların bilgi, yetenek ve uzmanlık alanlarına uygun olmalı, Hiyerarşik düzene ve ilişkilere uygun bir şekilde; her ast tek bir üstten emir alacak şekilde düzenlenmeli, Emir, astın organizasyon için beklediği çıkarlara aykırı olmamalı, “Şu işi yapınız” şekli yerine astı, müşterek bir çabaya davet biçiminde “Haydi, şu işi yapalım” şeklinde olmalı. Emir vermek yerine, “bunu yapmanızın nedeni şudur” şeklinde emrin hedeflediği amaç belirtilmeli, astlar cesaretlendirilmeli ve çalışma­ya aktif olarak katılımları sağlanmalı, Emir, emri veren amirin daha üst bir yöneticisi tarafından gerekirse kontrol edilip asta kendi amirlerinin üstündeki yöneticiye müracaat hakkı tanınmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum