Profesyonel Yaşamda İmaj ve İtibar Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1279599

İş yerinde bireyler arası mesafeler ile ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Bir bölüm yö­neticisinin odası ve kullandığı mobilyalar işe yeni başlayan bir personel ile aynı olmalıdır.

Bir yöneticinin çalışanın hazırladığı rapordan memnun olup onu kabul ettiği durumda çalışanın başka nesnelerle (kalem, gözlük vb.) oynaması veya koltuğun kollarını sıkıca kavraması bireyin iletişim sürecinde kendini güvende hissettiğini gösterir.

Yönetim hiyerarşisinde üst basamaklara doğru çıkıldıkça kişiye ulaşılabilirlik bazı fiziksel ve psikolojik bariyerler yoluyla kapatılmış olmamalıdır.

Yöneticinin sizinle kendi masasının ardından görüşmesi, kullandığı koltuğun sizin koltuğunuzdan daha yüksekte olması ise daha resmî bir havada görüşmenin gerçekleşebileceği izlenimini uyandırabilir.

Bir şirket yöneticisinin odasını ziyaret ettiğinizde yöneticinin misafirler için kullanılan koltuklarda sizinle birlikte oturması söz­süz iletişimde fiziksel ve psikolojik engellerin kullanılacağını belirtmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Profesyonel yaşamda çalışanın konumuna göre ona tanınan alan da değişebilmektedir. Örneğin bir bölüm yö­neticisinin odası ve kullandığı mobilyalar işe yeni başlayan bir personele göre daha büyük ve gösterişli olacaktır. Çalışılan alanın dekorasyonu ve kullanılan malzemelerin niteliği de iletişim sürecinde sözsüz mesajlar vermek amacıyla kullanılabilmekte ve alıcı tarafın­dan değerlendirilip yorumlanmaktadır. Örneğin bir şirket yöneticisinin odasını ziyaret ettiğinizde yöneticinin misafirler için kullanılan koltuklarda sizinle birlikte oturması söz­süz iletişimde fiziksel ve psikolojik engellerin kullanımıyla ilgilidir. Bu durum genellikle sizinle eşit düzeydeyim veya sürdürülen iletişimin daha samimi bir havada gerçekleşme isteği olarak yorumlanabilir. Yöneticinin sizinle kendi masasının ardından görüşmesi, kullandığı koltuğun sizin koltuğunuzdan daha yüksekte olması ise daha resmî bir havada görüşmenin gerçekleşebileceği izlenimini uyandırabilir. İş yerinde alan kullanımında karşı tarafa sözsüz mesajlar göndermede nesneler bariyer olarak kullanılabilmektedir. Bu durum bireyin iletişim sürecinde kendini güvende hisset­mediği veya söylenenlerden rahatsız olduğu durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bir yöneticinin çalışanın hazırladığı rapordan memnun olmayıp onu eleştirdiği durumda çalışanın başka nesnelerle (kalem, gözlük vb.) oynaması veya koltuğun kollarını sıkıca kavraması bu durumu göstermektedir. Genel itibariyle bir işletmede alt düzeyde bir personele ulaşmak daha kolay olmaktadır. Yönetim hiyerarşisinde üst basamaklara doğru çıkıldıkça kişiye ulaşılabilirlik bazı fiziksel ve psikolojik bariyerler yoluyla kapatılmış olmaktadır. Örneğin bir tepe yöneticiye ulaşabilmek için öncelikle sekreter ya da yönetici asistanıyla görüşmek gerekebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum