Proje Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1400165

Hibrid araba projesine yeni başlayan dünya devi bir Amerikan firması sektörde yer alan petrol firmalarını karşısına alırken, çevreci örgütler ile sürekli iş birliği içerisinde. Burada petrol firması ve çevreci örgütleri, paydaş olarak nasıl sınıflandırabiliriz?


Negatif Birincil Paydaş – Pozitif İkincil Paydaş

Karma İkincil Paydaş – Sabit Doğrudan Paydaş

Riskli Negatif Paydaş – Etkili İkincil Paydaş

Stratejik Büyük Paydaş – Pozitif Birincil Paydaş

Pozitif Birincil Paydaş – Etkisiz İkincil Paydaş 


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt A şıkkıdır. Paydaşlar projeden etkilenme biçimlerine göre, pozitif-negatif paydaş ve birincil-ikincil paydaş biçiminde sınıflandırılabilir.

Pozitif paydaşlar: Projenin yürütülmesinden ve/veya sonuçlarından olumlu yönde etkilenen paydaşlardır.

Negatif paydaşlar: Projenin yürütülmesinden ve/veya sonuçlarından olumsuz yönde etkilenen paydaşlardır.

Birincil Paydaşlar: Proje sürecinden ve/veya proje sonunda elde edilecek çıktıdan doğrudan etkilenecek olan paydaşlardır. Bu etki olumlu ya da olumsuz olabilir. Dolayısıyla birincil paydaşlar içinde hem pozitif hem de negatif paydaşların olması doğaldır. Proje sürecinden ve/veya çıktılarından olumlu olarak etkilenecek birincil paydaşlar projenin hedef kitlesi olan müşteriler ve kullanıcılardır. Olumsuz etkilenecek birincil paydaşlar ise rakiplerdir.

İkincil Paydaşlar: Proje sürecinden ve/veya proje sonunda elde edilecek çıktıdan dolaylı olarak etkilenecek olan paydaşlardır. Projeden uzun vadede yarar sağlayacak olan kişi veya kuruluşlar nihai yararlanıcılar olarak bu gruptadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum