Proje Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #912883

Profesyonel çalışanları motive eden unsurları ortaya çıkarma konusunda yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Bunlardan Frederick Herzberg’in 1959 yılında motivasyon konusunda geliştirdiği iki faktörlü model, günümüzde hâlen güncelliğini korumaktadır. Söz konusu bu iki faktör motivasyon araçları ve hijyen faktörleri olarak adlandırılır.

Bir işletmenin proje atölyesinde yer alan çalışanları, maaşlarının azlığından şikayet etmelerine rağmen sürdürdükleri projeleri tamamlama konusunda oldukça başarılı ve isteklidirler. Söz konusu çalışanların, Herzberg'in iki faktörlü modeli bağlamında durumunu en iyi şekilde ortaya koyan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?


Yüksek Hijyen + Yüksek Motivasyon

Yüksek Hijyen + Düşük Motivasyon

Düşük Hijyen + Yüksek Motivasyon

Düşük Hijyen + Düşük Motivasyon

Şikayet + Başarı


Yanıt Açıklaması:

Herzberg, modelindeki hijyen faktörleri ve motive edici faktörler arasındaki ilişkiyi şöyledir:

Yüksek Hijyen + Yüksek Motivasyon: Çalışanların yüksek derecede motive olduğu ve şikâyetlerin az olduğu ideal durumdur.

Yüksek Hijyen + Düşük Motivasyon: Çalışanların şikâyetleri azdır ancak motivas­yonları da yüksek değildir. İş yalnızca geçim kaynağı gibi görülmektedir.

Düşük Hijyen + Yüksek Motivasyon: Çalışanların motivasyonu yüksektir ancak çok sayıda şikâyetleri de vardır. İş heyecan verici ve zorlayıcı ancak gelirler ve çalış­ma koşulları yeterli değildir.

Düşük Hijyen + Düşük Motivasyon: Bu en kötü durumdur. Çalışanların motivas­yonları düşük olduğu gibi şikâyetleri de fazladır.

Yorumlar
  • 0 Yorum