Proje Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #912944

Bir işletmenin üretmeyi planladığı yerli otomobil için oluşturulan proje ekibinin yöneticisiniz. Aracın far sisteminde yaşanan bir problem ile ilgili önlemleri konu ile ilgili uzman ekibi toplayarak tartıştınız ve olası çözümleri belirlediniz.

Deming’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya koyduğu PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem Al) yaklaşımı kalite yönetiminde çok önemlidir. Bu yaklaşım proje yönetiminin her aşamasında kullanılabilir. Yukarıda bahsi geçen örnek olayda PUKÖ yaklaşımı bağlamında ilk olarak yapmanız gereken işlem aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Önlem alma

Kalite kontrolü

Uygulama

Planlama

Müşteri memnuniyeti


Yanıt Açıklaması:

Bir işletmenin üretmeyi planladığı yerli otomobil için oluşturulan proje ekibinin yöneticisiniz. Aracın far sisteminde yaşanan bir problem ile ilgili önlemleri konu ile ilgili uzman ekibi toplayarak tartıştınız ve olası çözümleri belirlediniz. Bunun ardından belirlenen önlemlerle ilgili faaliyetleri planladınız (Planla). Bu planlara göre yapılacak faaliyetleri ilgili kişileri görevlendirerek yerine getirdiniz (Uygula), ardından yapılan faaliyetlerin istenen kalite sonuçlarında ürün üretilmesini sağlayıp sağlamadığını kontrol ettirdiniz (Kontrol et), kontrolleriniz sonrasında bazı iyileşmeler olduğunu gördünüz ancak halen bazı noktalarda iyileşme ihtiyacı olduğunu da belirlediniz. Bunun üzerine bu iyileşme gereken noktalar için de önlemleri belirlediniz (Önlem al) ve yeniden bunları PUKÖ döngüsü içinde ele aldınız. PUKÖ döngüsünü istenen kalite sonuçları elde edilene kadar tekrarladınız.

Yorumlar
  • 0 Yorum