Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315054

Yalan söyleme davranışı, psikolojik yaklaşımlarla incelendiğinde aşağıdakilerden hangisi doğru bir açıklama değildir?


Biyolojik yaklaşım beyin ve sinir sisteminin yalan söyleme davranışına etkisini inceler.
Davranışsal yaklaşım çevreden gelen ödül ve cezalandırmaların yalan söyleme davranışını arttırıp arttırmadığını sorgular.
Psikodinamik yaklaşım yalan söyleme davranışının çeşitli kültürlerde nasıl değiştiğini sorgular.
Sosyokültürel yaklaşım bir kültürün yalan söyleme davranışı üzerindeki etkisini inceler.
Eklektisizm yalan söyleme davranışını açıklarken hem ailede öğrenilmiş davranışlara, hem de kişinin yetiştiği kültürdeki cinsiyet rollerine eğilerek, davranışsal ve sosyokültürel yaklaşımları bir arada kullanabilir.

Yanıt Açıklaması: Biyolojik yaklaşım, zihinsel süreçler ve davranışların büyük oranda biyolojik süreçlerle belirlendiğini varsayar. Davranışsal yaklaşım, tamamen insanların gözlenebilir hareket ve davranışlarına ve bunların nasıl öğrenildiğine yoğunlaşır. Sosyokültürel yaklaşım, sosyal ve kültürel etkilerin insan davranışlarına olan önemli etkisine yoğunlaşır. Eklektisizm, insan davranışlarını açıklarken birçok yaklaşımı harmanlamak anlamına gelir. Psikodinamik yaklaşım ise insanların kendi içlerindeki bilinçdışı psikolojik çatışmaları üzerine yoğunlaşır. Yani yalan söyleme davranışının çeşitli kültürlerde nasıl değiştiğini sorgulayan yaklaşım psikodinamik yaklaşım değil, sosyokültürel yaklaşımdır. Doğru cevap C şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum