Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1133210

  1. Freud-Bilinçaltı
  2. Ebbinghaus-Bilinç
  3. Wundt- Öğrenme ve hafıza
  4. James-Karar verme ve problem çözme
  5. Koffka-Öğrenme ve hafıza

Psikolojiye ilişkin araştırma alanı olarak, zihinsel süreçler ve bilim insanı eşleştirmelerden hangileri doğrudur?


II, III

I, IV, V

I, II, III

I, II, IV, V

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Wundt’a göre psikoloji “bilinç” kavramına odaklanmalıdır. Wundt Almanya’da bilinci araştırırken Sigmund Freud da Avusturya’da bilinçaltını araştırmaktaydı. Freud, bir tıp doktoru olarak tüm davranışların ve akılsal süreçlerin sinir sisteminde fiziksel bir temele dayandığına inanmıştı.

Ebbinghaus’a göre bilinç kadar incelenmesi gereken bir diğer konu da öğrenme ve hafıza gibi zihinsel süreçlerdir. 1912’de Max Wertheimer, Kurt Koffka, Wolfgang Köhler gibi diğer Alman psikologlar Wundt’un insan deneyimlerini ve bilincini parçalara bölerek inceleme fikrine karşı çıkmışlardır. Almancada bütün anlamına gelen Gestalt kelimesi bu psikologların oluşturduğu akımın ismi olmuştur. Gestalt akımına göre, bir deneyimin bütünü onun parçalarının toplamıyla aynı değildir. Bilinci anlamanın yolu, parçaları değil, tüm deneyimi bir bütün olarak çalışmaktan geçmektedir

William James algıların, hafızanın, ya da diğer akılsal süreçlerin insanların ortamlarına adapte olmalarını nasıl kolaylaştırdığına odaklanmıştır. Bu akıma “işlevselcilik” denmektedir ve bu akım bilincin insanların karar verme ve problem çözme gibi becerilerinde nasıl rol oynadığını anlamaya yönelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum