Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1133260

"………..x1………… yaklaşım, beyin ve sinir sisteminin saldırganlığa etkisini incelerken ………..x2………… yaklaşım, çevreden gelen ödül ve cezalandırmaların saldırganlığı arttırıp arttırmadığını sorgular.

………..x3…………… yaklaşım, kültürün saldırganlık üzerindeki etkisini, veya saldırganlık davranışının çeşitli kültürlerde nasıl değiştiğini sorgular.

………..x4…………… yaklaşım, beyin görüntüleme yöntemleri veya hormon ölçümleri kullanırken, …………..x5…………… yaklaşıma göre bir araştırmada sadece görünen davranışlar veri olarak kullanılabilir."

Psikolojide aynı davranışa değişik bakış açıları ile çalışan yaklaşımlar vardır. Bu yaklaşımlar, sadece sorulan soruları değil, veri toplama yöntemlerini de etkiler. Yukarıda “saldırganlık” davranışını hangi yaklaşımın nasıl ele aldığına ilişkin verilen örnekte, cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun yaklaşım sıralaması hangisidir?


Sosyokültürel- biyolojik- sosyokültürel- biyolojik- davranışsal

Davranışsal- biyolojik- sosyokültürel- biyolojik- davranışsal

Biyolojik- davranışsal- sosyokültürel- davranışsal- sosyokültürel

Biyolojik- davranışsal- sosyokültürel- biyolojik- davranışsal

Sosyokültürel- biyolojik- davranışsal- biyolojik- davranışsal


Yanıt Açıklaması:

Psikolojide de bu şekilde aynı davranışı değişik bakış açılarından çalışan yaklaşımlar (perspektif) vardır. Bu yaklaşımlar, sadece sorulan soruları değil, veri toplama yöntemlerini de etkiler. Mesela “saldırganlık” konusunu örnek alalım. Biyolojik yaklaşım beyin ve sinir sisteminin saldırganlığa etkisini incelerken, davranışsal yaklaşım çevreden gelen ödül ve cezalandırmaların saldırganlığı arttırıp arttırmadığını sorgular. Sosyokültürel yaklaşımdan bir araştırmacının temel ilgisi ise kültürün saldırganlık üzerindeki etkisi, veya saldırganlık davranışının çeşitli kültürlerde nasıl değiştiği olabilir. Bu sorulara cevap ararken biyolojik yaklaşım beyin görüntüleme yöntemleri veya hormon ölçümleri kullanırken davranışsal yaklaşıma göre bir araştırmada sadece görünen davranışlar veri olarak kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum