Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315315

Güvenilir bir ölçekle yapılan ölçümün kavramsal geçerliliği yeterli olabilir mi?


İşlemsel tanımının yapılmış olması,

Gözlemciler arası güvenilirlilik,

İçsel güvenilirlilik,

Hassas ölçümler verme gerekliliği,

Test-yeniden test güvenilirliği, 


Yanıt Açıklaması:

Güvenilir ölçümler kavramsal geçerliliğe ulaşmamız için gereklidir ama yeterli değildir. 

* Duyarsız işlemsel Tanımlar;Yüksek kavramsal geçerliliğe ulaşmamız için elimizdeki işlemsel tanımın güvenilir olmasının yanı sıra hassas ölçümler vermesi gerekir. Duyarsız bir ölçek ölçülen kavramın farklı düzeylerini birbirinden ayıramayan ölçektir. İdeal bir ölçek ölçtüğümüz kavramın farklı düzeyleri arasındaki farklılıkları ayrımlayabilen bir ölçektir. Duyarlı bir testte skorlar geniş bir dağılım gösterir. Duyarsız bir testte ise skorlar dar bir alana kümelenmiş olur ve ölçülen kavramın farklı değerleri birbirine çok yakın sayısal değerlere dönüştürülür. 

*Kirlenmiş işlemsel tanımlar; Bir işlemsel tanımın geçerliliğine gölge düşürecek bir başka unsur da ölçülen dışında başka kavramların ölçümlenmesidir. Aynı anda ilgilenen kavramın dışında kavramları da ölçen bir işlemsel tanıma kirlenmiş işlemsel tanım denir. Böyle bir tanım kullanıyorsak bir kavramı ölçtüğümüzü sanırken daha başka bir kavramı ölçüyor olabiliriz. Ölçeğimiz başka değişkenlerle kirlenmiş demektir. 

Psikolojinin ilgilendiği kavramlar karmaşık ve çok yönlü olduğundan işlemsel tanımlar az ya da çok başka kavramlarla kirlenmiştir. Biz ne kadar en az kirlenmiş bir işlemsel tanım seçmeye çalışsak da seçtiğimiz tanımın aynı anda başka kavramları da ölçmesi çok muhtemeldir. Bir çözüm araştırmalarımızda aynı kavramın bir değil birkaç farklı işlemsel tanımını kullanmaktır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum