Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315857

Bireysel ve örgütsel ihtiyaçları ve istekleri tatmin etmek üzere belli bir bedel karşılığı değiş-tokuş edilecek fikirlerin, mal ve hizmetlerin biçimlendirilmesi, fiyatlandırılması, tanıtılması, dağıtımı gibi süreçlerin araştırmaya ve planlamaya dayalı şekilde yönetilmesidir (Perreault ve McCarthy, 2000).” Şeklinde tanımı verilen ifade aşağıdakilerden hangisidir?


Pazarlama

Kişisel satış

Satış promosyonu

Pazarlama iletişimi

Doğrudan pazarlama


Yanıt Açıklaması:

Pazarlama: Pazarlama, bir ürünün üretiminden önce başlayan ve satılmasından sonra da devam eden stratejik bir fonksiyondur.

Kişisel satış: Bir ürün veya hizmeti bir kişi veya gruba tanıtmak, tutundurmak ve/veya doğrudan satmak işlemidir (Karafakıoğlu, 2006).

Satış promosyonu: Bir ürüne talebi arttırmak için bir kez veya belirli aralıklarla gerçekleştirilen kısa süreli tutundurma çabalarıdır (Karafakıoğlu, 2006).

Pazarlama iletişimi: Mevcut ve potansiyel müşterilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını teşhis etmek, uyarmak veya tatmin etmek için markalarla ilgili enformasyonun ve anlamların grafik, ses, müzik, işaret, yazı gibi sembollerin yardımıyla kitlesel ve birebir iletişim araçlarıyla aktarımıdır (Belch ve Belch, 2001).

Doğrudan pazarlama: Potansiyel müşteriler ile doğrudan ilişki kurmak ve onlardan hemen yanıt almak amacıyla posta, telefon, katalog, kupon, telefonla sipariş gibi araçlarla yürütülen iletişim çabalarıdır (Karafakıoğlu, 2006).

Yorumlar
  • 0 Yorum