Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315875

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yargı kuramı ile ilgili doğru bir bilgi değildir?


Bireylerin bir konu ya da nesne hakkındaki tutumları kendilerini o konu ile ne kadar bağlantılı gördükleri ile yakından ilgilidir.

Bireyin tutumları arasındaki farklılığın boyutu ile bir mesajın tutum değiştirmedeki başarısı arasında ters U şeklinde bir ilişki vardır.

Bireyler, kabul etme alanına yakın düşen mesajları yorumlarken bu tür mesajların içeriklerinin kendi fikirlerine (gerçekte olduğundan) daha yakın olduğunu düşünürler.

Bireylerin tutumları; kabul etme, bağlantısızlık ve reddetme şeklinde üç alandan birinde olacaktır.

İknaya yönelik, merkezî ikna yolu ve çevresel ikna yolu adı verilen iki yol bulunmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İknaya yönelik, merkezî ikna yolu ve çevresel ikna yolu adı verilen iki yol Detaylandırma Olasılığı Kuramının bir parçasıdır. Sosyal yargı kuramına göre, bireylerin bir konu ya da nesne hakkındaki tutumları kendilerini o konu ile ne kadar bağlantılı gördükleri ile yakından ilgilidir. Bu kurama göre, bireylerin tutumları üç alandan birinde olacaktır: 1) kabul etme alanı, 2) bağlantısızlık alanı ve 3) reddetme alanı. Bu tanıma göre, bireyler için makbul olan, kendilerine sunulan savların kabul etme alanı merkezine yakın olmasıdır. Bu kurama göre, bireyin tutumları arasındaki farklılığın boyutu ile bir mesajın tutum değiştirmedeki başarısı arasında ters U şeklinde bir ilişki vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum