Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315702

Bilimsel yönetim akımı öncülerinden olan Frederic W. Taylor tarafından, işçilerin verimliliğini artırmak için geliştirilen yöntemler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Her işçinin işte geçirdiği zamanın ücretlendirilmesi prensibini getirmiştir.

İşlerin parçalara ayrılarak özelleşmelerine ve büyük ölçekli üretime geçişin hızlanmasına yol açmıştır

Yorgunlukla başa çıkmak için dinlenme araları verilmesi politikasını yürürlüğe koymuş ve parçabaşı ücretlendirme sistemini getirmiştir.

İşe uygun kişilerin seçimi, eğitimi, beslenmesi ve ödüllendirilmesi gibi konularda değişikliklerin işçilerin üretkenliklerini arttırdığını iddia etmiştir.

Fabrikadaki bütün işleri bilimsel bir bakış açısıyla gözlemleyerek, sonrasında yaptığı zaman-hareket çalışmalarıyla her bir işin nasıl yapılması gerektiğini çok ayrıntılı standartlara bağlamıştır.


Yanıt Açıklaması:

Frederic W. Taylor parça-başına ücret sistemi uygulayarak her işçinin işte geçirdiği zamanın ücretlendirilmesi yerine gün boyunca tamamlayabildiği iş başına ücretlendirilmesi sistemini getirdi. Taylor paranın en önemli motivasyon aracı olduğu fikrindeydi ve “adil çalışma için adil maaş” (A Fair Day’s Wages for a Fair Day’s Work) felsefesine inandığını belirtmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum