Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315780

Yeni yüzyılla birlikte, gerek ülke ekonomileri gerek iş yapma biçimleri önemli değişikliklere uğruyor. Uluslararası ortaklıkların ve rekabetin artması, şirket küçülmeleri, esnek yapılanma ihtiyacı ve geçici çalışanların oranındaki artış, var olan tüm kavram ve kuramların gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Günümüzde şirketlerle çalışanlar arasındaki ilişkiler giderek esnekleşmekte, karşılıklı olarak beklentiler daha kısa vadeli bir bakış çerçevesinde şekillenmektedir. Bu yeni sistemde, çalışan bağlılığı benzeri bir kavramın neye karşılık geldiğinin çözümlenmesi gerekmektedir. Küresel ekonomide iş gören şirketlerin dikkate alması gereken diğer bazı gelişmeler şöyledir: uluslararası görevler, farklı kültürlerden insanlarla çalışmak, ekonomik düzene ilişkin değerler, dış kaynak kullanımı ve işgücü göçleri, örgütsel davranış açısından dikkate alınması gereken bir başka olgu, dünya nüfusunun yaklaşık olarak % 25’ini oluşturan 15-29 yaş aralığında Y Kuşağı’nın yükselişidir.

Bu doğrultuda “Bir yöneticinin başarılı olabilmesi için, kültürel zekâya ve dünyaya açık, küresel bir bakışa sahip olması gerekir.” İfadesi yukarıda bahsedilen hangi gelişmeler ile ilgilidir?


Uluslararası görevler

Y Kuşağı’nın yükselişi

Ekonomik düzene ilişkin değerler

Farklı kültürlerden insanlarla çalışmak

Dış kaynak kullanımı ve işgücü göçleri


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası görevler - Dünya ekonomisi ile bütünleşmiş ülkelerdeki şirketlerin yöneticileri artan bir sıklıkla yurt dışı görevlerine atanmaktadır. Kendi ülkesi dışında görev alan bir yöneticinin başarılı olabilmesi için, kültürel zekâya ve dünyaya açık, küresel bir bakışa sahip olması gerekir.

Farklı kültürlerden insanlarla çalışmak - Yurt dışı görevinde olmasa dahi, bir çalışanın farklı kültürden bir çalışanla iş yapma olasılığı artmıştır. Farklılıkları gözetecek bir yönetim ve iletişim, giderek önem kazanmaktadır.

Ekonomik düzene ilişkin değerler - Serbest piyasa anlayışı dünyanın belirli bölgelerinde kabul görmüş olmakla birlikte, gelir adaletsizlikleri ve bazı skandallar, var olan sistemin sürdürülebilirliğinin sorgulanmasına yol açmıştır. Yöneticilerin ekonomiye ve sosyal düzene ilişkin farklı değerlere duyarlı olması gerekmektedir. Etik iş yapma anlayışının yaygınlaştırılması da önemli bir gündem maddesidir.

Dış kaynak kullanımı ve işgücü göçleri - Büyük şirketler maliyetleri düşürebilmek için, emek piyasasının büyük ve ücretlerin düşük olduğu coğrafyalara yatırım yapmaktadır. Diğer yandan, sosyoekonomik koşulları zayıf olan ülkelerin bazı vatandaşları, iş olanaklarına kavuşabilmek adına yasal ya da yasa dışı yollardan gelişmiş ekonomilere doğru yönelmektedir. Yöneticilerin, gelişmelerin toplumsal etkilerini dikkatle ele alması ve şirket çıkarları ve sosyal duyarlılık arasında bir denge gözetmeleri gerekir.

Örgütsel Davranış açısından dikkate alınması gereken bir başka olgu, dünya nüfusunun yaklaşık olarak % 25’ini oluşturan 15-29 yaş aralığında Y Kuşağı’nın yükselişidir. Şirketler ve yöneticiler, iş yaşamında söz sahibi olmaya başlayan bu kuşağın ihtiyaçlarına doğru şekilde cevap verebilmek için bazı yeni uygulamaları hayata geçirme çabasında.

Yorumlar
  • 0 Yorum