Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315782

“Yaşlı çalışanların yeni beceriler edinmesi zordur” ifadesi aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?


Hale etkisi

Karar verme

Kalıp yargılar

Algıda seçicilik

Karşılaştırma etkisi


Yanıt Açıklaması:

Örgütsel Davranış’ın ele aldığı sorulardan bir başkası, algıların, kişiler ve olaylar hakkında fikir geliştirmemize ve karar vermemize nasıl etki ettiğini açıklamaktır.

Algıda seçicilik - Herhangi bir durum, olay ya da kişiyi değerlendirirken, kişinin eğitimi, ilgi alanları, deneyimleri ve tutumlarına bağlı olarak bazı bilgilere ve uyaranlara daha fazla dikkat göstermesidir.

Hale etkisi - Tek bir özelliğine bakarak (zekâ, girişkenlik, dış görünüm vb.) bir kişi hakkında genel anlamda olumlu izlenim geliştirmek.

Karşılaştırma etkisi - Bir kişiyi, yakın zamanda karşılaştığımız diğer kişilerle karşılaştırma yapmadan değerlendirmek kolay değildir. Art arda yapılan sunumlarda veya iş görüşmelerinde karşılaştırma etkisinin izleri görülebilir.

Kalıp yargılar - İnsanlar ve topluluklar, cinsiyet, yaş, etnik köken ve benzeri sınıflandırmalardan yola çıkarak kalıp yargılar geliştirebilir. “Yaşlı çalışanların yeni beceriler edinmesi zordur” benzeri bir düşünce kalıp yargıya örnektir. Bu tür keskin yargılar yanlış kararlar vermemize yol açar; daha ileri boyutlarda ise ırkçılık benzeri vahim eğilimlere zemin hazırlar.  

Karar - Doğru karar verebilmek hem kişiler hem örgütler için önemlidir. İş hayatında alınan birçok karar ilk başta sağlıklı gibi durmakta ancak daha sonra bu kararların eksik ya da yanlış olduğu görülmektedir. Alınan kararların çok büyük bir kısmında, olası seçenekler arasından en iyisinin değil, var olan koşullar altında en kolay kabul görebilecek seçeneğin hayata geçtiği görülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum