Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1262448

Sosyal psikoloji psikolojinin alt dalları arasında en dinamik ve disiplinler arası bilgi üreten dallardan biridir. Aşağıdaki tarihsel süreçlerden hangisi bu verimli çalışma alanının oluşmasında önemli katkı sağlayan faktörlerden biri olmuştur?


Hitler Almanya’sından kaçan çok sayıda psikoloğun 1940'lı yıllarda Amerika’ya yerleşip buradaki üniversitelerde başarılı çalışmalarda bulunması.

Teknolojinin etkisiyle toplumsal yapıda meydana gelen hızlı değişim. 

Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da ekonomik sistemlerin neoliberalizme dönüşmesi

Amerika ve İngiltere'de 1900'lü yılların başında ilk defa “sosyal psikoloji” adını taşıyan iki ders kitabının yayınlanması.

Amerika’nın I. Dünya Savaşı’nda görevlendirilecek askerlerin seçiminde sosyal psikoloji alanındaki bilgilere ihtiyaç duyması ve ilgili alanı maddi olarak desteklemesi 


Yanıt Açıklaması:

İnsanı anlama çabası felsefe ve edebiyat kadar eski olsa da sosyal psikolojinin akademik bir disiplin olarak ortaya çıkışı on dokuzuncu yüzyılın sonlarına denk düşüyor. Alanın tarihçesini biçimlendiren en önemli olaylardan biri, Hitler Almanya’sından kaçan çok sayıda sosyal psikoloğun 1930 ve 40’lı yıllarda Amerika’ya yerleşip buradaki üniversitelerde başarılı çalışmalarda bulunması
olmuştur. B ve C seçeneklerindeki olgular alanın gelişimi için oldukça ıraksak faktörler olarak değerlendirilebilir. D seçeneği alanın gelişiminin bir nedeni değil sonucu ve meyvesi olarak değerlendirilebilir. E seçeneği de psikolojik testlerin gelişimindeki önemli tarihsel olgulardandır ancak sosyal psikoloji alanıyla ilişkili değildir. Dolayısıyla doğru cevap A seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum