Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1262799

Sosyal psikolojinin önemli kavramlarından olan "şema"lar ve "kendi kendini doğrulayan kehanet" arasındaki ilişki aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak örneklenmiştir?


Normal şartlarda çalışkan bir kişi olan Ali'nin kalabalık bir grup içinde sorumluluklarını aksatması

Yetiştiği kırsal bölgede ilişkisel benlik yapısına sahip Ayşe'nin üniversitede yaşadığı Erasmus deneyimi sonrasında özerk davranışlarının artması

Fatih çok iyi tanımadığı Esin hakkında “soğuktur, burnu havadadır, kimseleri kolay kolay beğenmez” diye bir söz duymuştur. Sonrasında Fatih, Esin ile karşılaştığında ona soğuk ve ilgisiz davranmış, sorularını kısa cevaplarla geçiştirmiştir. Buna karşılık Esin de Fatih'le çok sohbet etmemiştir. Sonrasında Fatih, Esin hakkında ne kadar doğru bir yargıya sahip olduğunu düşünmüştür.  

Mehmet okul arkadaşlarıyla birlikte yeni bir eve taşınmak istemektedir. Ancak bu süreçte bireysel çıkarlarıyla grup çıkarları çatışmış ve sonuçta Mehmet  kendi kısa vadeli çıkarlarını ön planda tutacak şekilde davranmıştır. 

Esra bu yaz ziyaret edecekleri bir ülke hakkında sosyal medyadan ve haber programlarından olumsuz bilgiler edinmiş ve ülkeye ilişkin olumsuz tutum geliştirmiştir. 


Yanıt Açıklaması:

"Şema"lar hayatın değişik öğeleri hakkında zihnimizde var olan basite indirgenmiş, genelleştirilmiş resimlerdir. Bu şemalar bazen bireysel deneyimlerimizden damıtılmıştır, bazen yakın çevremizin ve bizi kuşatan sosyokültürel ortamın izlerini taşırlar. İçerikleri ve kökenleri ne
olursa olsun, kullandığımız şemalar neye dikkat ettiğimizi, neyi hatırladığımızı,
nasıl tepki verdiğimizi etkilerler.

“Kendi kendini gerçekleştiren kehanet" ise başlangıçta, bir durumun yanlış bir şekilde değerlendirilmesinin, davranışları etkilemesi sayesinde bu yanlış anlayışı sonuçta doğru kılmasıdır. 

Başkalarını değerlendirirken onlardan bize ulaşan verilerin
yanı sıra zihnimizdeki şemalar ve beklentilerimiz de aktif bir rol oynar. Bunun
en net dışavurumunu “kendi kendini gerçekleştiren kehanet” örneğinde görebiliriz.

Bu bilgiler ışığında şemalar ve kendi kendini doğrulayan kehanet kavramları arasındaki ilişki en doğru biçimde C seçeneğinde örneklenmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum