Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315784

Kişilik, bir insanın duyuş, düşünüş, davranış biçimlerini etkileyen etmenlerin kendine özgü görüntüsüdür. Kişiliğin oluşmasında, doğuştan gelen özellikler yanında çevrenin etkisi de önemli rol oynamaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan kişilik testlerinden biri, Robert R. McCrae ve Paul T. Costa tarafından, 1970’lerden günümüze kadar adım adım geliştirilmiştir. Costa ve McCrae kişiliği beş boyutta ele alır: dışadönüklük boyutu, deneyimlemeye açık olma boyutu, geçimlilik boyutu, duygusallık (duygusal denge) boyutu, sorumluluk ya da ilkeli olmaboyutu. Aşağıdakilerden hangisi geçimlilik boyutu ile ilgilidir?


Strese toleranslı olma

Sistemli ve azimli olma

Daha alçak gönüllü olma

Kişinin cana yakın olması

Başka görüşlere açık olma


Yanıt Açıklaması:

Dışadönüklük, kişinin cana yakın, enerjik, neşeli, heyecan arayan ve baskın biri olmasını tarif eder.

Deneyimlemeye açık olma, kişiler arasındaki yaratıcılık, analitik bakma, başka görüşlere açık olma ve duyarlılık farkları gösterir.

Geçimlilik boyutunda yüksek skoru olan biri diğerlerine göre daha alçak gönüllü olup, iş birliğine inanmaktadır; bu boyutta düşük skora sahip olanlar ise şüpheci, rekabetçi, ihtiyatlı kişilerdir.

Duygusallık ya da başka bir deyişle duygusal denge kişinin ne kadar eleştiriye açık, strese toleranslı ya da endişeli ve gergin olduğunu göstermek için kullanılır.

Sorumluluk ya da ilkeli olma boyutunda kişilerin sistemli, azimli ve titiz olup olmadığına bakılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum